NSVOK top banner

Вход

Заплахи с ножове, пистолети и мачете – ежедневие в Спешна помощ (видео)

БТВЗаплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете – такива са разказите на спешната медицинска помощ в София.
„Става въпрос за ежедневна агресия”, заяви пред bTV д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София, след поредния случай на агресия срещу медицински лица, когато спешен екип беше заплашен с нож от близки на пациентка.
„Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание”, разказва Валери Темелков, който е бил част от спешния екип.

Започва рутинен преглед и в един момент синът се появил, държейки голям кухненски нож в ръка.
„Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тонът ми, защото го казах рязко”, допълни Темелков.
Д-р Георгиев също разказа фрапиращ случай от неговата медицинска практика.
„В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни. Този абонат ме посрещна на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза „Сега ме преглеждайте, аз не съм добре”, спомня си медикът.
На друг техен колега опрели пистолет в главата по време на преглед. Според медиците проблемите с агресията започват още с възпитанието на децата и това на обществото по-късно.
„МВР винаги се отзовават, но обстановката на адреса на пациента може да се промени за части от секундата. Както всичко е наред, в един момент може да се промени”, допълва д-р Георгиев.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост