NSVOK top banner

Вход

Доц. Добромир Димитров: Образованието по медицина у нас трябва да се промени

ХайфуБългарският хирург д-р Добромир Димитров, заместник-декан на факултет "Медицина" в Медицински университет – Плевен, беше преизбран за втори мандат в Управителния съвет на Международната асоциация по минимално инвазивна и неинвазивна медицина на форум в Китай. За новостите в своята наука той казва в интервю пред БНР, че имат смисъл, само ако допринасят за по-добрия живот на пациентите. При HIFU хирургията се използва високо интензивен фокусиран ултразвук, а в последните години българските хирурзи не отстъпват на световните.
„Отворената хирургия е изиграла своята роля, помогнала е на милиони хора през последните десетилетия, обаче е време да се замести със специфични методи, които са по-минимално инвазивни или неинвазивни. Това е един много бавен път, дори ако погледнете от философска гледна точка - съзнанието на колегите да се промени с това нещо, че има метод, който е по-малко инвазивен, но е запазил или подобрил клиничните резултати за пациентите“, коментира доц. Димитров.

Според него образованието по медицина у нас трябва да се промени и казва:
„Ето защо трябва да променяме медицинското образование, философията в медицинското образование, че студентът и младият лекар, а после и опитния лекар, трябва да бъде до края на практикуващите си години една отворена книга, а не да спре в един момент своето развитие и интерес към новостите и да каже - аз съм готов, изградих се и преустановявам занапред да следя новостите, защото това, което знам и мога, е достатъчно", обяснява хирургът и допълва, че това не е така и е един проблем на нашия модел на обучение в момента в България.
В Европа има 8 центъра с функциониращо HIFU /Хайфу/ лечение, а в Плевен е един от тях. Доц. Димитров е негов ръководител и се гордее, че в очите на колегите си от другите страни сме равностоен партньор. Хайфу е неинвазивна методика за стопяване (аблация) на тумори, без разрези, риск от кръвозагуба и намален риск от инфекции. Това е зелена технология, защото при нея няма радиационно лъчение. Фокусира се високоинтезивен ултразвуков лъч в точка от 3 мм и тъканите се нагряват до 100 градуса по Целзий. С това загряване точка по точка туморите се унищожават. Използва се както за доброкачествени солидни тумори, така и за злокачествени. Най-интересният аспект от лечението на онкологични заболявания с хайфу е ракът на простатата и на панкреаса. От доброкачествените тумори най-много процедури в световен мащаб се правят на фиброаденом на млечната жлеза и миома на матката. При всички тези случаи се следват специални критерии за одобрение на пациента, т.е. не всички болни с тези заболявания могат да бъдат лекувани с Хайфу.
В България НЗОК не покрива цената на аблацията, защото системата не е отворена към новостите и е много трудно да се пребори. Пациентът заплаща всичко. В държави като Испания, Германия, Италия аблацията се покрива изцяло или частично.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост