NSVOK top banner

Вход

Плюсове на България в надпреварата за Европейската агенция за лекарствата (видео)

ЕМА19 европейски държави, в това число и България, се включиха в надпреварата за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата. В момента тя се намира в Лондон, но след като Великобритания напуска Европейския съюз, агенцията ще бъде разположена в друга страна-членка, информират от ТВ Европа. Миналият месец правителството издигна кандидатурата на нашата страна, а според експертните оценки София има много плюсове в надпреварата с другите страни.
„Ние имаме плюсове, чисто логистично, преместването на ЕМА ще бъде много по-евтино като издръжка. Веднага ще ви кажа, по данни, които е посочила в брошурата си Белгия, на тази база издръжката на ЕМА излиза 40 милиона, във Франция би излезнала 20, а в София 3 милиона“, обясни проф. Татяна Бенишева от Българска асоциация за лекарствена информация.

Друга преднина на страната ни е локацията ѝ, както и цената на жилищата и имотите, които се отдават под наем, защото страната-домакин трябва да осигури условия на служителите на агенцията и на техните семейства.
„Чета много критики в момента, но пък всичките тези, които сега критикуват, защо те не написаха нещо в полза какво трябва да направим предварително, а не сега, когато буквално приключи всичко“, каза още проф. Бенишева и допълни:
„Какъв ще е най-големият плюс, ако България спечели тази така да кажем битка? Ако България спечели тази битка, ще се повлече крак на всички сектори на икономическото ни стопанство, като започнем не само от обучения, започнем от хотелско настаняване, по отношения на цялата ни инфраструктура. Летища, пътища, всичко това ще рефлектира. Аз ви казвам, действително ще настъпят подобрения, защото скоро четох един коментар, че там където отиде ЕМА, само за няколко години с 1 милиард ще се качи БВП.“
Сред другите кандидати за домакин на Европейската агенция по лекарствата са Австрия, Швеция, Дания и Холандия. До края на септември Европейската комисия ще разгледа внесените кандидатури. Коя държава ще даде нов дом на Европейската агенция по лекарствата, ще стане ясно през месец ноември.
Вижте репортажът на ТВ Европа във видеото:

Маркирана като Лекарства ЕС ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост