NSVOK top banner

Вход

Денят на спасението отбелязваме на 15 август

д-р ЧеркезовНа 15 август в 12 ч. при Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, с минута мълчание и включени сирени ще бъде почетена паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. В знак на почит към загиналите венец ще поднесе министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. На честването са поканени представители на държавата, на Българския лекарски съюз, на Българския червен кръст и на синдикатите.
На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на тази дата в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, загинали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.

С Решение на МС от декември 2012 г. 15 август е официално обявен за Ден на Спасението, като с този акт България става първата страна в ЕС, която официално почита паметта и загиналите по време на спасителни акции.
Министерство на здравеопазването приканва служителите на лечебните заведения и Регионалните лекарски колегии днес в 12 ч. да почетат с едноминутно мълчание подвига на нашите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост