NSVOK top banner

Вход

Ловешката болница е без договор за парно през зимата

LovechМБАЛ "Проф. П. Стоянов" в Ловеч, която продължава да е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата. Все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години, съобщават от БНР. Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Румяна Нановска посочи, че задълженията към доставчика на природен газ са почти 200 000 лева, и затова от април в лечебното заведение няма и топла вода.

Система срещу загуба на коса при онкоболни вече е достъпна и у нас

s maKosopadЗагубата на коса (алопеция) е сред най-тежко приеманите странични реакции от пациентите с рак, които се подлагат на химиотерапия в битката с болестта. Алопецията е една от стигмите на рака - тя разкрива каква е диагнозата на болния, отнема чувството на пациента за дискретност и пълноценно съществуване в ежедневието, дори когато не е на терапия. Проучвания показват, че 8% от онкоболните в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия заради страха от загуба на коса. Но има начин пациентите да запазят напълно или частично косата си и да имат някаква степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.

Бизнесът нарече квотите за хора с увреждания „данък инвалид“

biznesРаботодателските организации, които се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов, заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. И двете страни изразиха единомислие по темата със задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. И ги нарекоха "данък инвалид". Става въпрос за това работодатели с 20 до 49 работници да трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 – двама служители с увреждане, а със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав, припомнят от Bulgaria On Air. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонд към Агенция за хора с увреждания такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Масово не знаем как се оказва първа помощ (видео)

pomoshtНай-малко по 200 живота у нас могат да бъдат спасявани всяка година, ако хората наоколо окажат първа помощ на човек в безпомощно състояние. Въпреки, че намесата още преди да пристигне линейката е масова практика в повечето развити страни, у нас е точно обратно. Как да помогнем на изпаднал в безсъзнание пациент със сърдечна недостатъчност? От Bulgaria On Air разказват за малко момиче, което се превръща в герой в Гърция, след като вижда как сестричката ѝ се дави в басейна, но детето не губи време и вади сестра си от водата. След това само оказва първа помощ – сърдечен масаж и дишане уста в уста. Спасява я още преди да пристигне екип на Спешна помощ.

Телевизионни техници и машинист ремонтират болнични диализни апарати

hemodializaЗдравеопазването в България е в криза не само защото системата е недофинансирана, но и защото няма кадри. Лекарите и медицинските сестри търсят по-добро препитание и бъдеще за децата си в чужбина. Немедицинският персонал, например техническият, също се оказва дефицитен. Последен пример е отделението по хемодиализа във видинската болница "Света Петка", пишат от вестник „Монитор“. Оказва се, че там за поддръжката на диализната апаратура се грижат трима техници, но нито един от тях няма квалификация за тези апарати.

Американски доброволци ремонтираха отделение в свищовската болница

dobrovolziВторо вътрешно отделение на общинската болница „Д-р Димитър Павлович” в Свищов бе ремонтирано от доброволци на американската неправителствена организация „Хана Проджект”. Това е трета благотворителна инициатива на американската неправителствена организация за Свищов. Кметът на града Генчо Генчев съобщи, че сега доброволците са направили дарение и са ремонтирали вътрешното отделение на общинската болница.
„В продължение на четири дни те боядисаха цялото отделение, всички стаи, оправиха цялото електричество, нови осветителни тела, а също така и нови легла с нови дюшеци, с постелен инвентар“, каза той.

Проектобюджетът на здравната каса за 2019 г. е одобрен с пълен консенсус от НС на НЗОК

JNachevaНадзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който касата ще може да разполага догодина.
„Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове“, обясни Начева.