NSVOK top banner

Вход

Пациент нападна с ножица медицинска сестра

scisorsПиян пациент опрял ножица в шията на сестра от спешното приемно отделение МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново и я взел за заложник. Инцидентът се случва около 5 часа сутринта – няколко часа след като окървавеният пациент е докаран от линейка в Спешното отделение, след сигнал на 112.
пациентът бил с рана на главата. Мъжът, бил вързан с усмирителни каишки, за да му бъде оказана помощ, но успял да се измъкне. Добрал се до бюрото на лекарския екип и грабнал ножица.
По това време в съседната стая била медицинската сестра. “След употреба на алкохол, паднал и си ударил главата“, каза д-р Галина Гарева, медицински директор МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново. Когато я видял, заключил вратата с райбер и опрял ножицата в гърлото й, заплашвайки, че ще я убие.
Нападателят е обезвреден след намесата на охраната и полицията.

Смениха Директора на Агенцията по лекарствата

bogdan kirilovДиректорът на Агенцията по лекарствата Асена Стоименова е подала оставка, считано от 17 август. Стоименова е посочила лична причина за оставката си.  Новият Директор ще бъде нейният заместник Богдан Кирилов, който е назначен за такъв през ноември 2017 г.
Постът на заместник директор бе вакантен в продължение на години. Назначаването на заместник на Стоименова бе в основата на шумен скандал между нея и служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Стоименова се оплака, че е била заплашвана с уволнение, ако не назначи човек на длъжността, а прокуратурата повдигна обвинение на министъра. Очаквано съдът оправда Семерджиев по всички обвинения. Малко преди скандала с назначението, имаше слух, че Стоименова ще бъде сменена. В нейна защита бе събрана подписка от фармацевтични компании.

Днес започва лятна кампания срещу СПИН

HIV AIDSНа 15 август 2018 г. стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г.
В страната има разкрити 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за вируса на СПИН към РЗИ. От началото на годината до м. юли в тях са се изследвали над 162 000 души.
От 1986 г., когато започва регистрация на болни със СПИН до сега в България са регистрирани общо 2 876 лица носители на вируса. От началото на 2018 година са открити нови 161 серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

Водата от чешмите край пътя може да е опасна

tapБНР съобщи, че са открити бактерии Ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността „Предел“ при взетите проби от експерти от Районната здравна инспекция в Благоевград. 
При проверка здравните инспектори са констатирали силно завишение на колиформи - 67/100 куб. см и ешерихия коли - 4/100 куб. см. На община Разлог, в чието землище е обектът, е издадено предписание за незабавно спиране на водата, което е изпълнено. Изискана е и задължителна дезинфекция на тръбите след водохващането.
Чешмата в местността „Предел“, в непосредствена близост до която са паметникът „Илинденци“ и параклисът „Св. Иван Рилски“, е знакова, тъй като хиляди преминаващи по пътя Благоевград - Гоце Делчев пълнят туби с вода от нея.

Спасяват АГ отделението на Карловската болница с указание

снимка БНРСлед протестите на жители на Карлово срещу отказа на РЗОК Пловдив да сключи договор за дейностите на отделението по акушерство и гинекология, Управителя на НЗОК и Председателят на БЛС са подписали съвместно указание, с което разрешават сключването на договор. По време на протеста кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: „Днес протестираме срещу неправомерните и злонамерени действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки, по които работи АГ отделението в карловската болница“.
Управителят на общинската болница д-р Христо Пелев заяви: „ Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, което е по юридически и по друг път, да запазя тази дейност в карловската болница.”

БЛС прекратява професионалните застраховки

blsВ съобщение публикувано на Интернет страницата на Българския лекарски съюз се казва, че съсловната организация няма да сключва договори за задължителна застраховка „Професионална отговорност“ за лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение. До сега съществуваше такава практика и през годините, ръководството на съюза или отделни районни колегии, сключваха такива застраховки за всички свои членове. При проверките на контролните органи, това създаваше проблеми, защото според закона задължението да се застрахова персонала е на самото лечебно заведение. Въпреки, че всички лекари са застраховани, проверяващите установяват формално неизпълнение на закона. В съобщението се обръща внимание на членовете на Столичната лекарска колегия, че съществуващата застраховка професионална отговорност на членовете ѝ е изтекла през месец юли и не е подновена.
Ето и текста на цялото съобщение:

Закон регламентира дейността на здравните медиатори

gipsyПонятието „здравен медиатор“ беше въвежда за първи път с приетата от Министерския съвет Здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства (2005 – 2015 г.). Позицията на здравния медиатор е залегнала и в частта „Здравеопазване“ на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012 – 2020), приета от Народното събрание.
Функциите на здравния медиатор съгласно тези документи са свързани с провеждането на беседи за повишаване на здравната култура, включително семейно планиране, съдействие на общопрактикуващите лекари за повишаване на имунизационния обхват, извършване на патронаж на млади майки, бременни, хора с хронични заболявания и др.
Сега здравните медиатори в страната са 230 в 113 общини. Повечето от тах са платени длъжности в състава на общинската администрация. Основната им задача е интеграция на ромите, за осигуряване на достъп до навременна и качествена медицинска помощ и профилактика, повишаване на здравната култура, имунизационните кампании и предпазване от нежелана бременност.