NSVOK top banner

Вход

Варненски съд отмени оправдателна присъда на лекар, причинил смърт на пациентка

sad medikВарненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на лекар, причинил по непредпазливост смъртта на пациентка. 6 години и половина след смъртта на 23-годишната Дарина, настъпила след операция на сливици в частна клиника, апелативните съдии отмениха оправдателната присъда на окръжните магистрати, пишат от 24 часа. Те присъдиха на д-р Димитър Габровски, лекар "Уши, нос, гърло", година и половина лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с 3-годишен изпитателен срок. Със съдебния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Втората съдебна инстанция призна вината на лекуващия лекар за това, че през януари 2012 г. причинил по непредпазливост смъртта на Дарина Г., като "не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Лекарят не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика", съобщиха от пресцентъра на апелативния съд.
В своя съдебен акт магистратите прецениха, "че добрата клинична практика и здравни грижи включват адекватна преценка на състоянието на пациента въз основа на историята на заболяването, бързи и точни действия, когато състоянието на пациента изисква това".
Трагедията с младата жена се разиграва в рамките на два дни през януари 2012 г., когато Дарина постъпва за планова операция на сливиците в частна клиника. Операцията била извършена от опитния лекар УНГ д-р Габровски. На следващата сутрин младата жена се почувствал зле, започнала да повръща кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра. Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият ѝ лекар назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в друга болница, но час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал в частната клиника и се опитал заедно с екип да спрат кръвотечението. Въпреки тези усилия състоянието на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип. Близо два часа продължила битката за живота на Дарина, но тя починала.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти Съд
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...