NSVOK top banner

Вход

Обвиниха лекари за източване на пари от врачанската болница

indexНаказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, се провежда под ръководството на Районната прокуратура в града. В хода на разследването е установено, че в лечебното заведение е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“, информират от БНТ. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ - д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.
Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р. Ц. – началник отделение „Съдова хирургия“, д-р С. Л. и д-р О. Ц., бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължаващо престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х. М.) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват, като за улесняване на присвояването д-р Р. Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.
Вчера прокуратурата е внесла искане за отстраняване от длъжност на д-р О. Ц. – настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Болници Съд
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...