NSVOK top banner

Вход

Пациенти със спина бифида подадоха жалба за дискриминация

spina bifidaСдружение с нестопанска цел „Спина бифида и Хидроцефалия – България“ подe жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Министерския съвет, НЗОК и министерството на здравеопазването.
Повод за жалбата е липсата на реимбурсиране от НЗОК на интермитентни катетри. Въпросът пе поставен за пръв път на обсъждане през 2012 година. Въпреки положителното лекарите, в това число и национални консултанти, както и периодично давани обещания, въпросните катетри и до сега не са включени в списъка на НЗОК. Всяко семейство с дете или лице с подобен проблем заплаща самостоятелно разходите за ИК и консумативите за тях, равняващи се на близо 250 лв. за месец. Ако не бъде закупен и поставен такъв консуматив, обаче, има много висок риск от инфекции, повтарящо се антибиотично лечение, увреждане на бъбреците, диализа. Не на последно място подобни неблагоприятни състояния, насложени върху здравето на децата ни още повече затрудняват социалното им включване в детски градини, училища и обществен живот.

Договорът между НЗОК и болницата не е средство за обезпечаване на бюджета

judge2Столична болница стана поредното лечебно заведение, което осъжда Националната здравноосигурителна касая за неплатена надлимитна дейност за 2015 година. Искът на болницата е уважен изцяло от Софийски градски съд и касата е осъдена да плати 26 556 лева, дължими по Клинични пътеки и приложени медицински изделия, като и 7036 лева лихви и 2940 лева съдебни разноски.
Съдът(съдия Владимир Вълков) пише в мотивите към решението, че всяко здравноосигурено лице има право на достъп до медицинска помощ и всички такива лица са равнопоставени в ползването ѝ. Ситуация, в която първите пациенти получават безплатна медицинска помощ, а следващите не, поради изчерпване на лимита е недопустима от Конституционна гледна точка. Разходната част на бюджета на НЗОК не може да определя лимит на отговорността на НЗОК към здравноосигурените лица.

И служебното НРД ще бъде отменено от съда

nhif5-членен състав на ВАС даде задължителни указания за отмяна на Решение на НС на НЗОК № РД – НС – 04 – 24 – 1 от 29.03.2016 г. известно още като „служебното НРД”. Преди това, тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата подадена от Националното сдружение на частните болници, Българският лекарски съюз и ЦЗПЗ. Това решение бе обжалвано пред петчеленния състав.
В мотивите на съда се казва, че към момента на постановяване на обжалваното решение, с решение № 3/2016 г. на Конституционния съд на Република България, разпоредбата на чл. 45, ал. 2 ЗЗО е обявена за противоконституционна. В този смисъл към датата на издаване на Наредба № 2/2016 г. и към датата на постановяване на обжалваното съдебно решение законовият текст, посочен като правно основание за издаването й и създаващ материална компетентност за издателя й, е бил отменен.
Това обстоятелство е следвало да бъде съобразено от решаващия съд, тъй като именно тази Наредба №2/2016 г. е един от нормативните актове, залегнали в оспореното решение(служебно НРД) като промяна в действащото законодателство.

Пациенти осъдиха фармацевтичен гигант

cosmeticsАмериканската корпорация Johnson and Johnson беше осъдена да заплати 4,69 млрд. долара обезщетение на 22 жени, които твърдят, че са заболели от рак, причинен от козметични продукти на компанията, съобщава Bloomberg. Сумата представлява шестото най-високо обезщетение присъждано някога в САЩ. Решението е взето от съд в щата Мисури с пълно единодушие от съдебните заседатели, уточнява БГНЕС.
Говорител на компанията е определил присъдата по делото като несправедлива и е заявил, че ще бъде обжалвана. Освен това от компанията са подчертали, че продуктите им не причиняват рак. Johnson and Johnson са обвинени в измама и прикриване на информация, че част от продуктите им могат да нанесат непоправими вреди на здравето.

Ограничават достъпа на граждани до правосъдие

kirilovПарламентът прие промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Таксите за касационните жалби за граждани се увеличават 35 пъти - от 5 лв на 70 лв. За фирмите и гражданските организации таксите поскъпват от 25 лева до 370 лв, което е 14-кратно увеличение.
Увеличението на таксата за касационно обжалване при определяем материален интерес за фирми, става 0.8% от интереса по делото, но не повече от 1700 лева, ако интересът е под 10 милиона лева, а ако интересът е над 10 милиона лева, таксата се увеличава от сегашния размер 5 лв. до 4500 лв.
Според вносителя Данаил Кирилов от ГЕРБ, размерите не са прекомерни. „Няма прекомерност, нито ограничаване на възможността за обжалване, налице е умерен, приемлив, балансиран подход", каза Данаил Кирилов по време на обсъждането на АПК в правната комисия, на която той е Председател.

Правосъдие по български

asanasior8 години продължава делото за падналия асансьор в Майчин дом. При инцидента през 2010-а пострадаха 12 жени, 9 от които - бременни. Първоначално се предполагаше, че причина за тежкия инцидент е скъсано въже на асансьора. По-късно обаче стана ясно, че скъсани въжета няма.
Инцидентът стана в Деня на отворените врати в Майчин дом и много от пострадалите са били всъщност посетители, дошли да разгледат отделенията. Асансьорът се е движил между седмия към първия етаж. На нивото на четвъртия етаж асансьорът рязко пропаднал надолу и се заклещил между първи етаж и мазето. Пожарникари са успели да извадят всичките 12 пътника.
Делото все още е на първа инстанция в Софийския районен съд и е отлагано над 20 пъти.

Още една болница осъди НЗОК за надлимитна дейност

judgeМногопрофилна болница за активно лечение МБАЛ "Хигия" АД гр Пазарджик осъди НЗОК да и заплати сумата от 72 335 лева, представляваща неразплатена остатък по отчетена медицинска дейност, за месец април 2015 год., 17 694 лева, представляваща обезщетение за забава върху главницата 72335 лева и съдебни разноски в размер на 7332 лева лева.
В мотивите на съда е отбелязано, че в чл.5 от ЗЗО са уредени основните принципи на задължителното здравно осигуряване, между които и отговорност на осигурените за собственото им здраве и свободен избор от осигурените на изпълнители на медицинска помощ,още повече когато се касае за болнична помощ осъществена при спешен случай или интензивно лечение на онкологични пациенти.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...