NSVOK top banner

Вход

Пациенти с ревматоиден артрит без лечение заради липса на скъпоструващи медикаменти

artritОтново зачестиха сигналите за липса на лекарствения продукт RoActemra (tocilizumab) в аптечната мрежа. Той се използва за лечение на ревматоиден артрит. Медикаментът се предписва по реда на чл.78 т. 2 от ЗЗО. Протоколите, които пациентите получават след дълга административна процедура, са с валидност 6 месеца, но поради непрестанните проблеми със снабдяването, някои от тях не успяват да получат полагащите им се 6 опаковки за срока на валидността на протокола. По този начин лечението им се компрометира и е неефективно.

Ревматоидният артрит е от групата на автоимунните заболявания и засяга ставите на пръстите, китките, коленете, глезените. Заболяването има системен характер и може да засегне цялото тяло, включително вътрешните органи. Ако не се лекува адекватно, то може да доведе до инвалидизация. Пациентите изпитват непрестанна болка и скованост в засегнатите стави, умора и отпадналост, които възпрепятстват нормалното извършване на ежедневни дейности.
Сигналите за липса на Ro-Actemra (tocilizumab) са от Сливен, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Русе.
Пациентка на 35 г. от гр. Русе ни сигнализира, че вече 14 дни медикаментът не може да ѝ бъде осигурен. Тя е на лечение с RoActemra (tocilizumab) от месец април тази година, което означава, че заради подобно забавяне на доставката няма да може да получи полагащите ѝ се 6 опаковки от лекарството и лечението ѝ ще бъде компрометирано.

Напомняме, че в подобни ситуации могат да се подават сигнали на горещата телефонна линия на МЗ на тел. 02/9301 152, 02/9301 253, 02/9301 259, както и на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Лекарства
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост