NSVOK top banner

Вход

Пред МЗ протестираха пациенти с белодробни заболявания (видео)

protestMZПациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването. Повод за недоволството им е невъзможността да получат лечение в чужбина, съобщават от БНТ. Според пациентите единствената австрийска клиника, която извършва трансплантации на бял дроб, е спряла да приема пациенти от България преди повече от година. У нас такива операции не се правят. Чакащите за белодробна трансплантация са 16. Пациентите поискаха институциите да им обяснят защо се е стигнало до тази ситуация и кога проблемът ще бъде решен.
От здравното министерство заявиха, че договорът с австрийката клиника е изтекъл и сега се работи за подновяването му. Водят се и преговори с други държави, които да поемат български пациенти.

„Година и половина български пациенти, на които им е нужна трансплантация на бял дроб, не могат да се лекуват понеже не са включени в европейска листа на чакащите за трансплантация. В България трансплантация на бял дроб не може да бъде извършена“, обясни Тодор Мангъров, председател на асоциация "Пулмонална хипертония".
„Чакам от 3 месеца за трансплантация да се случи така заветното приемане на документи, оформяне на документи, да имаме болница, в която да се трансплантирам. Но съм тук, защото не знам още колко време ще чакам“, каза пациентът Адриан Петков.
„Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант" с Австрия ще се продължи договорът. А междувременно, за да не рискуваме живота на нито един пациент, имаме кореспонденция с Франция - изпратени документи. В Англия имаме изпратени документи“, заяви д-р Марияна Симеонова, директор на ИАТ.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост