NSVOK top banner

Вход

От 15 г. във Видин няма нови медицински кадри (видео)

сестриПрез 2018 г. 1/4 от медицинските сестри у нас трябва да се пенсионират, а повече от 20% вече са в пенсионна възраст. Данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи коментираха днес от БНТ. Според статистиката медицинските сестри у нас са малко над 26 000, като средната им възраст е 58 години. Във Видин се назначават само пенсионери. Работещите продължават да напускат заради по-добро заплащане в чужбина или други градове в страната. 216 са действащите медицински сестри и лаборанти във Видин по справка на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Повечето от останалите в системата са със стаж от десетки години.
Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи коментира, че от 15 години нови медицински кадри не са постъпвали на работа. Ако са постъпвали такива, напускали след това веднага.

В отделението, в което е Диана, вече има една работеща сестра в пенсионна възраст. Предстои и на още три да се пенсионират тази година. Ако напуснат, отделението няма да функционира. Председателката на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи обясни, че ще молят специалистите да останат на работа.
Даниела Ценкова е със стаж от 30 години и обича работата си, но понякога съжалява за избора на професия, който направила.
„Трудно е, защото работата е много. Отговорна е, стресова, спешна”, казва медицинската сестра.
Около 500 лева получават медицинските сестри във Видин без данъците и осигуровките. Затова се налага да работят на две, дори три места по някога. Ниските възнаграждения демотивират младите. Изключение са Петя и още две нейни колежки в цялата болница.
„Повечето, с които завършихме, заедно си останаха във Враца, в София, но има и такива, които заминаха по държавите”, сподели Петя Красимирова.
Липсата на нови кадри пречи на работата в екипите. Според лекари, алтернатива на професията "медицинска сестра" няма.
„Сега има някакви такива пориви за произвеждане на парамедици, които може би няма да имат достатъчно добра подготовка адекватно да заменят една медицинска сестра, която е изкарала целия курс на обучение и е добре подготвена”, казва кардиологът д-р Стоян Филипов.
Според работещи в системата, за да има нови попълнения, заплащането трябва да е поне двойно.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост