NSVOK top banner

Вход

Извън болницата

Статии за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, спешна помощ и дентална медицина

Маркирана като

Отбиваме номера. После си плащаме

ambulanceНелепата смърт на детето в Софийското село Ботунец още веднъж показа наяве неправилната организация на спешната помощ у нас. Имало филиал в Ботунец, но нямало лекар, нямало и линейка. Имало медицинска сестра и кислород. Лекарите били в линейките.
Това за какво е? Кое точно спешно състояние може да реши дежурната във филиала медицинска сестра? Защо се харчат пари за заплати, оборудване, отопление и други, за структура, която и да иска не може да свърши работа.
Родителите на починалото дете няма как да знаят, че във филиала не могат да му помогнат. Те разчитат на това, че там е мястото, където ще го спасят. Ако филиалът не съществуваше, сигурно щяха да закарат детето в най-близката болница и кой знае, можеше и да го спасят. Ако изобщо е можело да се спаси, то това не може да стане в този филиал, дори и да имаше лекар.

Нелепа смърт на дете. Родителите обвиняват Спешна помощ

botunecНапрежение възникна заради смъртта 10-годишно дете в столичния квартал „Ботунец”. Детето починало, след като глътнало пионка от играта „Не се сърди, човече” и се задушило. Родителите на момчето обвиняват „Спешна помощ” в закъсняла реакция. Инцидентът станал в ранния следобед в дома на момченцето. Майка му го закарала във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец”. Там обаче лекар нямало.
„Там имаше само медицинска сестра, нямаше доктор, бутилката не беше заредена с кислород. Много чакахме екип от „Спешна помощ” да дойде от София”, твърди бабата на детето – Василка.
„Лекар се появи след 45-50 минути, 5 пъти казахме да звънят на 112, казахме, че изпускаме детето”, каза и Мария, роднина на детето.
„Когато пристигна екипа на „Бърза помощ”, те нямаха кислородна бутилка в линейката, наложи се да дойде втора линейка, но вече беше много късно”, отбеляза още бабата Василка.

Мобилни медицински екипи за самотни хора с увреждания и възрастни в Бургас

mobilni ekipiМобилни медицински екипи помагат на хора с увреждания, както и на възрастни, ползващи услугите на Домашния социален патронаж в Бургас. Инициативата е по идея на кмета на града Димитър Николов и е в подкрепа на пенсионерите, които нямат близки и не могат да отидат до болничните заведения сами, съобщават от вестник Труд. Благодарение на новата услуга, към момента са прегледани общо над 80 ползватели на Домашен социален патронаж. Медиците от мобилните екипи посещаващи домовете на хората и извършват първична и вторична профилактика чрез измерване на кръвно налягане, кръвна захар и осъществяват връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, който няма възможност за домашни посещения на адрес.

Намаляват броя на задължителните консултации със специалист

profilak pregledОбщопрактикуващите лекари вече няма да бъдат задължени да консултират с кардиолог пациентите, при които са налице рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания и са били таргетирани като лица с висок риск, определен по SCORE системата. Кардиологична консултация в тези случаи ще се осъществява по преценка на личния лекар, гласят промени, които влизат в сила от днес, след като в Държавен вестник бе обнародвана Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията от 2016 г. на министъра на здравеопазването.

Промяната става факт по предложение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), което намери място в мотивите на здравно министерство при публикуването на проекта на нормативния акт за обществено обсъждане и бе формулирано така:

Спряха линейка с включени светлини заради кортеж (видео)

lineika Varna

Кортеж спря движението в центъра на Варна през почивните дни, става ясно от споделено в социалните мрежи видео. Случката се разиграва на кръстовището пред Катедралата. От кадрите става ясно, че сред блокираните автомобили е попаднала и линейка с включени светлини, съобщават от novini.bg. Видеото продължава малко над 3 минути, но не се знае колко преди началото на записа движението е било спряно. Катаджията пропуска линейката едва след като минава кортежът.

Амалгамните сепаратори стават задължителни

amalgamaСамо след броени дни, от 1 януари 2019 г. всички лечебните заведения за дентална помощ, в които се използва живачна амалгама, премахват се пломби, изработени от нея или се екстрахират зъби, съдържащи такива пломби ще трябва да разполагат с амалгамни сепаратори. Изискването влиза в сила от първия ден на новата година след като на 11 декември т.г. влезе в сила променената Наредба № 1 от 2015 г. на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения. С измененията в подзаконовия нормативен акт се въвежда и критерий за техническите характеристики на сепараторите – 95 % трябва да е минималното ниво за тяхната ефективност на задържане на амалгамните частици.

Думите на НЗОК и МЗ са коренно различни от делата по отношение на бюджета

l.kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи Становище по проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година. В него се отбелязва, че през последните три години има явна тенденцията за намаляване дела на финансиране на ПИМП. Посочва се, че през 2017 година за първична извънболнична по мощ са били предвидени 6,5% от общите разходи за здравноосигурителни плащания на НЗОК, който дял намалява до 5,4% през 2019 година. Публичното говорене от страна на институциите за акцент върху извън болничната медицинска помощ и особено ПИМП не е подкрепено със съответните действия.
В проекта за бюджет на НЗОК 2019 липсва яснота и прозрачност за броя на лицата, които се осигуряват чрез трансфери за здравно осигуряване, както и размера на заделените финансови средства за тях по групи.
От сдружението предлагат отчетите и анализите за регулативните стандарти да се извършват ежемесечно, а правилата за разпределянето им да се приемат след обсъждане и съгласие от страна на договорния партньор.

Министър Ананиев подписа договор за доставка на нови линейки (видео)

dogovor MZМинистерството на здравеопазването подписа договор за доставка на нови линейки на спешната помощ. Първите два автомобила трябва да бъдат в спешните центрове до 60 дни. 280 нови линейки трябва да бъдат доставени в следващите три години, припомнят от bTV. Стойността им е над 38 млн. лв. европейско финансиране и е част от изпълнение на проект за модернизация на спешната помощ. Той предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиалите на спешните центрове.
За останалите 120 високопроходими линейки здравното министерство ще обяви обществена поръчка в началото на следващия месец.

Близнаци се родиха в линейка. Майката не знаела ....

bliznaziФелдшер от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица е изродила две близначета в линейка на път за болницата в сряда вечерта, съобщиха от Националната асоциация на спешните медици.
"Наша колега медицински фелдшер от ФСМП Стражица, ЦСМП В.Търново изроди в линейката близначета. Родилката не е знаела, че има многоплодна бременност и въпреки това един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. Браво на екипа, който предпочете да остане анонимен", са написали във фейсбук колегите на фелдшерката.