NSVOK top banner

Вход

Болници

Инфекциозното отделение на болницата в Добрич затвори врати заради болни лекари

boln koridorОтделението по инфекциозни болести в МБАЛ - Добрич временно затвори врати. Причината е в заболяване на двамата лекари, които работят в него, информира БНР. Част от пациентите на отделението са прехвърлени в Детското отделение на болницата, а новопостъпилите още от Спешното отделение се пренасочват към Инфекциозна клиника във Варна, заяви директорът на лечебното заведение д-р Светозар Бойчев, цитиран от националното радио. Той обаче изрази опасенията си, че в бъдеще инфекциозното отделение може да бъде закрито поради липса на специалисти.

Сериозен е кадровият проблем и в Отделението па реанимация, каза още д-р Бойчев. Там работят лекари в пенсионна и предпенсионна възраст, а млади специалисти не се привличани от години, допълни той. 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

 

Пирогов с 20 милиона лева дългове, 11 в просрочие

baltov bntДържавната болница е с 20 милиона лева дългове, от които повече от половината - 11 милиона лева са просрочени задължения, каза в студиото на БНТ директора ѝ проф. Стоян Балтов.
Той се похвали, че извършва окрупняване на отделни структури и преразпределя отговорностите, но се оплака от това, че здравно неосигурените пациентите в ,,Пирогов” през 2018 година са били със 17 % повече спрямо 2017 година. Направена е бил добра организация на регистратурата, което позволява да се записват всички, потърсили медицинска помощ.
От 12 200 неосигурени пациенти са регистрирани в спешното отделение пациенти, а са останали да се лекуват 360.

Евростат: България е с втория най-кратък престой в болница

eurostatВ България средният престой на пациент в болница е 5,3 дни, сочат данни на Евростат за 2016 г., публикувани на електронната страница на организацията. Средният престой на пациент в болница в Европейския съюз през 2016 г. е бил между 5 и 10 дни.
С най-висок среден болничен престой в Европейския съюз е Чехия, където пациентите остават за лечение в болница средно 9,6 дни, следвана от Хърватия, в която средният брой дни, пролежани в болница е 9,3 дни, отчита Евростат. В челната петорка на държавите с най-дълъг болничен престой са двете най-мощни европейски икономики - Франция с 9,1 дни и Германия с 9 дни, следвани от Люксембург с 8,9 дни.
Подобна е картината и в две балкански държави – Сърбия и Черна гора. Сърбите лежат в болница средно по 9,5 дни , а черногорците – 8,9 дни.
В другата крайност попадат скандинавски държави – Дания - със среден болничен престой 5,5 дни, Швеция - с 5,7 дни, а заедно с нея Ирландия, също с 5,7 дни.
В две държави средният престой в болница е по-кратък, отколкото в България. В Холандия средният болничен престой е 4,5 дни. Още по-кратък е в южната ни съседка Турция, където пациентите пролежават в болница средно едва 4,2 дни, показва анализът на Евростат.

Белодробната болница в Сливен се руши, разграбена от крадци

proverkaБелодробната болница в Сливен е паметник на културата, с дългогодишна история и добри специалисти – такава я хората в града на Сините камъни. По информация на здравното министерство през 2010 година тя е закрита и представа да функционира като лечебно заведение, информира информира БТВ.

Въпреки вековната си история, болницата не устоява на всекидневните актове на вандализъм. Според местните трафикът с каруци и велосипеди са редовни и дори документирани с клипове. Хората твърдят, че сградата крие риск от инциденти, тъй като вече е постоянен дом и убежище на бездомници и наркомани. Миналата година дори в нея е бушувал голям пожар.

Първа градска получи нова апаратура за деца

cv.dimitrovЗа трета поредна година Първа МБАЛ "София" получи от благотворителната инициатива "Българската Коледа" специализиран апарат, който ще помага за възстановяването на деца.
"Физиотерапевтичният апарат е многофункционален. С него се извършва магнитотерапия, лазертерапия, електротерапия и ултразвук. Това позволява на едно място да се направят всички необходими процедури". Това обясни за news.bg директорът на болницата проф. д-р Цветомир Димитров.
При недоносени бебета магнитотерапията стимулира мозъчното кръвооросение, повишава защитните сили, спира възпалителни заболявания, бронхити и пневмонии.
Процесът на рехабилитация с апарата при магнитотерапия не е болезнен.

В община Върбица отново ще има болница

varbica bajramЗапочна възстановяването на порутената болнична сграда във Върбица, като целта е строената преди 40 години болница да заработи отново и да се превърне в съвременно лечебно завадение, информира БНР. В момента хората от общината пътуват за стационарна медицинска помощ до Шумен, който е отдалечен на 60 километра.
Новата болница трябва да заработи до 2 години, съобщи кметът на Върбица Мердин Байрям, цитиран от националното радио. По неговите думи след приключването на строителните работи за нуждите на лечебното заведение ще бъдат закупени обзавеждане и съвременна медицинска апаратура. Болницата ще разполага със стационар с най-малко 10 легла и малка операционна зала за която да се извършват леки хирургични интервенции.

Ако приватизацията не беше забранена

sandanski docktorГоляма група граждани още от ранните часове на днешния ден се събрала пред общиснката болница в Сандански на протест в защита на д-р Георги Алексиев, съобщава БТВ. Договорът на лекаря е изтекъл и не е бил подновен от директора на болницата. Мнението на събралите се, много от които – бивши пациенти или техни близки, се вижда от плакатите – „Срам и позор”.
Според д-р Алексиев, договорът му не е бил подновен от ръководството по личен мотив. „В болницата не сме дошли, за да се харесваме, дошъл съм, за да работя, да бъда хирург и това, което знам, да го правя на практика и 10 г. го правя успешно”, подчерта той. Медикът, беше обявен за лекар на годината за Благоевградска област от БЛС.
Директорът д-р Илия Тонев е на друго мнение: „Той по никакъв начин не положи усилия да се сработи с колегите си от гр. Петрич. Той е прекалено емоционален като характер и не сдържа езика си и думите си, има множество оплаквания от пациенти”.

Онкология строи два нови етажа за химиотерапия

st.konstantinovУСБАЛ по онкология в столичния квартал Дървеница е получила 1,3 милиона лева от министерството на здравеопазването за да построи още два етажа, в които да се провежда химиотерапия на болни със злокачествени заболявания. Директорът на болницата и бивш здравен министър, д-р Стефан Константинов казва пред БНР:
"Налагаше се пациентите да бъдат приемани на едно място, след това да ходят на друго място да се регистрират, а на трето място започваше самото лечение. За щастие тази година се надявам вече това нещо да е минало с помощта на Министерство на здравеопазването, а именно реновация на клиниката по химиотерапия. Чисти нови два етажа с обща площ 700 квадратни метра ще бъдат направени в нова и хубава клиника за химиотерапия, където ще бъде максимално улеснен достъпът на пациентите".

Напрежение около Правителствена болница

pravitelstvenaСтуденти по медицина и фармация от Софийския университет подготвят протест пред Народното събрание в деня, в който ще гласува внесената от Правителството промяна в Закона за лечебните заведения, според която Правителствена болница се преобразува в Национална детска болница, съобщава сайтът OFFNews. Ден по рано сайтът публикува речта на декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, който на съвещание със студенти и преподаватели - около 300 души - обявява, че заради това има опасност от закриване на факултета и призовава студентите "да се защитят", защото преобразуването на Правителствена болница в детска болница може да постави под риск тяхното следване, тъй като акредитацията на факултета е обвързана с болницата. По тази причина студентите не биха могли да ползват друга база за обучение. Нямало и правна възможност да бъдат продължат обучението си в други медицински университети.