NSVOK top banner

Вход

Пациенти

Статии за пациентски организации, пациентски инициативи и жалби

Нов скандал за лечението на деца в чужбина

penkaЗдравната каса е издала европейски формуляр S2 за лечение в Румъния на деветгодишния Стефан Радойчев, съобщи "Хоризонт" . Информацията на НЗОК е по повод изявление от пациентски организации "Заедно с теб", че на детето е отказано скъпоструващо лечение от болница в Румъния, защото "нямали доверие в здравната каса у нас".
Според Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб", на две деца, за които има издаден формуляр за изплащане на лечението от НЗОК, има откази - за лечение в Германия и в Румъния:
"Отказват да го приемат с формуляр S2, издаден от Касата, както изпращаме много други деца в държави членки на Европейския съюз, тъй като имат недоверие, че Касата ще изплати това задължение. Изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от Националната здравноосигурителна каса. То е ясно защо. Защото имаме прекалено много просрочия. Със Стефан какво се случва? Румънската каса също отказва да приеме дете".

Деца дариха одеяла за новородени

child for childВ навечерието на Коледа ще ви срещнем с три 11-годишни момичета от Велико Търново, които въпреки крехката си възраст са се посветили да помагат на другите. Дария, Яна и Катерина имат общо хоби и обща кауза – да изработват сувенири и да помагат на другите, предаде репортер на телевизия BgOnAir.
Само преди дни те направиха едно от най-емоционалните дарения на Отделението по неонатология на болницата в града. Средствата събрали, изработвайки ръчно сувенири, които продавали в района на катедралния храм в града.
"Започнахме с каритички, гривнички, след това започнахме да продаваме мидички, камъчета оцветявахме", сподели Дария Калчева.

Новородено почина в Сливенската областна болница

rodilka slivenБащата на детето – Пламен Желязков, разказа пред репортер на БТВ, че съпругата му Галя е постъпила за раждане в областната болница "Д-р Иван Селимински" ЕАД. Още от вечерта получила силни болки, но дежурните в отделението я накарали да чака до сутринта. Когато все пак раждането започнало, то било трудно и д-р Пашева натискала родилката с всички сили по корема, като бебето излязло починало.
Пламен дошъл на свиждане към 11 ч. и първоначално сестра даже му честитила за успешното раждане. Чак след това д-р Пешева му казала, че се е случило най-лошото. „На 80% съм сигурен, че е лекарска грешка, ако е било както съпругата ми искаше – още вечерта да бъде извадено със секцио, нямаше да се случи това”, каза младият мъж през сълзи.
По думите на директора на областната болница, д-р Весислав Петров, д-р Пашева е видяла родилката в хода на раждането и се е наложило спешно бебето да бъде извадено заради данни, че сърцето му започва да бие по-бавно. Въпреки реанимацията в неонатологията, детето не е успяло да се върне към живота.

Рисунки за здраве

pictures healthРисунки срещу глътка въздух. Младо момиче продава картините си, за да може със събраните средства да си позволи лечение в чужбина, съобщава Нова телевизия. 
За 20-годишната Десислава Кошова  обаче всяка глътка въздух е борба. Откакто се помни, животът й минава под сянката на кифосколиозата - вродена аномалия на гръбначния стълб и гръдния кош, която с всеки ден затяга в желязна хватка сърцето и белите й дробове.
„Какво ли не бих дала, вечер да мога да легна по гръб и да заспя спокойно. Какво ли би било да мога да се движа и дишам свободно? Не знам, но и не спрях да мечтая, да вярвам и да се моля, че някой ден ще разбера”, сподели Деси.
В мислите си Деси е била навсякъде – на борда на самолет, и в саваната, и в снежната гора. Когато иска да бъде на някое място, тя го рисува. Но в реалността животът й минава между четирите стени на семейния дом и залезите през прозореца. А сивото небе над София Деси мечтае да замени със залеза над Париж. 
Брат й Георги си спомня радостта, когато вижда малката си сестричка. Скоро след това става ясно, че бебето страда от гръбначно изкривяване. Лекарите съветват семейството да изчака с операцията, докато костната система заякне.

Искат видеозапис на пациента в операционната

patients videoЕдно съобщение във връзка с преговорите за Анекс към НРД 2018, публикувано на сайта на БЛС предизвика редица коментари на заинтересовани страни. Съобщението гласи следното:
„Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено: обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично беше упоменато, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят, само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон.”
Основен принцип, заложен в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета е лични данни да се събират само ако са необходими и без тях не може да се осъществи дейността/предостави услугата.

Пациенти и студенти с коледен базар в подкрепа на болни деца

bazar christmasАсоциация Хипофиза и Асоциацията на студентите по медицина Варна и тази година организират коледен базар в Гранд мол Варна . Със събраните средства ще бъдат закупени хладилници за съхраняване на лекарства в здравните кабинети в детските градини и училища, в които има деца с хронични заболявания. Ще бъдат осигурени и животоспасяващи инжекции глюкагон за децата с диабет, които да са на разположение на медицинския персонал там.
Медицинската грижа все още е предизвикателство за децата, посещаващи детски и учебни заведения. През 2016 година бяха приети промени в Закона за здравето, които позволяват здравните кабинети в детски градини и училища да извършват наблюдение и лечение на такива деца.

Ако искате да живеете, емигрирайте

transpl pulmАко искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на д-р Тодор Мангъров от „Асоциация пулмонална хипертония” към българите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.
Чакащи за трансплантация у нас бяха разочаровани от новината, че България предостави орган по линията на Евротрансплант на клиника във Виена.
Сред тях е 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от нов бял дроб.
„Д-р Христов (д-р Михаил Христов, директор на Агенцията по трансплантации) в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи. Настоявам за правото си на живот”, коментира младата жена.

Православната църква иска изрично съгласие за донорство. А реципиента?

„Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и patriarhнеобходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван.”
Така започва официалното изявление на Българската православна църква изразено по отношение на транплантациите на органи. Преди седмица, здравният министър Кирил Ананиев се обърна към Патриарх Максим с молба Църквата да подкрепи донорството и да призове вярващите да даряват своите органи.
Според Синода, трансплантацията на органи не е в разрез с религиозните канони, ако са спазени две условия.

От първо лице. Придружителят разказва

asen.baltovПолина Паунова, журналист и общественик сподели в своя дневник във Фейсбук лично преживяване като придружител на пациентка, пострадала при травма и приета за лечение в Пирогов. Публикацията предизвика огромен интерес със своята прямота, а всички коментари споделят свои аналогични спомени от същата болница. Предаваме дословно:
Започвам това с обяснението, че никога досега не съм стъпвала в болница, извън тази, в която работят родителите ми (Слава Богу); и извън една-две ситуации, в които съм придружавала близки при конкретен лекар.
Не бях влизала в Пирогов до тази вечер, когато моя приятелка си натрошава ръката брутално и аз се озовавам с нея като придружител в Спешното.
Няма да разсъждавам по темата здравеопазване и тн, ще изредя само фактите.
Хоспитализацията отне 4 часа, като придружителите бяхме двама. Ако всичко вършеше един човек времевата рекапитулация щеше да е друга.