NSVOK top banner

Вход

Сестрите и лекарите в общинските болници ще останат само с очакване за по-високи заплати

TotevПредседателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира пред clinica.bg, че новият Колективен трудов договор няма да донесе увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Според него това е една поредна акция на синдикатите, насочена срещу работниците, които са техни членове.

„Аз бях на срещата с подписването на КТД. Още от врата ми връчиха да подпиша един документ, в който цифрите са нереални. Хубаво, синдикатите са седнали и са си измислили едни цифри, да ги искат популистки, да настройват хората срещу нас, аз питам откъде ще дойдат парите. Работим с твърди лимити, работим с пътеки от дядо адамово време, приходите ни са твърдо и крайно ограничени, а ние ще даваме едни заплати, които целия изработен фонд няма да стигне само за тях. Откъде ще ги дадем тези заплати, ние да не сме факири - бъркаме в цилиндъра и вадим едни пари. Аз заявих, че този документ няма да го разпиша. Сестрите и лекарите ще си останат само с очакването за по-високи заплати. Просто тази работа няма как да стане. За нас това няма задължителен елемент, говоря за общинските болници. Това е нещо, което някой е договорил някъде си, решил бил и така. И при областните болници дереджето не е по-добро. Едва ли и там ще вдигнат заплатите. Вдигнеш ли заплатите, означава да фалираш дружеството“, обясни той.
Д-р Тотев заяви, че продължава да виси въпросът за един договор на лекар с касата.
„Не спирам да се питам това кой го предложи и защо го предложи при условие, че дефицитът от кадри е страшно голям. Министър Ананиев, когато говореше за новите здравноосигурителни модели анонсира, че ще настоява един лекар да има само един договор с касата. В момента голяма част от лекарите, за да си докарват допълнителни възнаграждения работят в болнична и в доболнична помощ. И на двете места те имат имат договор с касата, ако това го спрат, ще стане така, че няма да остане лекар в провинцията. Защото докторът трябва да остане само на един договор, което ще доведе до рязко спадане на приходите му и това ще го изпрати да си потърси работа в големите градове“, посочи той.
„Обезлюдяването на болниците в малките неселени места вече е започнало и нещата съвсем скоро може да излезнат извън контрол. Отделно се допусна изискването в някои КП да се направи и рентгер, и скенер. Например за пациент, който влезе в болница с переферно нервна пътека. Има, няма нужда да се направи скенер, защото ако не го направя няма да се изплати пътеката. За всяко влизане на пациент в болница се изисква регентгенова снимка и на фона на лъчевото натоварване, което имат напоследък хората от многото изследвания през годините, това минава нормите за предпазването от излишното лъчево натоварване. Пациентът има право да се откаже от изследването, в този случай обаче аз трябва да го изпиша, защото няма да ми платят пътеката. От една страна ние трябва да спазваме правилата само при сериозни индикации да правим образни изследвания, които водят до лъчеви натоварвания, от друга страна те задължават да го правиш, защото няма да ти платят. Това просто го нямаше досега. Това е заложено в алгоритмите на пътеката. Ние имаме предложение по всяка една клинична пътека. Има и един член, който многократно сме поставяли на дебат. Той е свързан с това, че болниците лекуват пациенти по всички заболявания, а НЗОК плаща само за лечението на едно. Това е нещо, което, ако влезе в сила в здравеопазването ще стане пълен батак“, обърна внимание д-р Тотев, който каза в заключение, че ще излязат със становище и тълкование на този член, защото прилагането му води до редица други нарушения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  цецка · преди 2 месеца
  МЕДИЦИТЕ БИЛО ЛЕКАРИ ИЛИ СЕСТРИ СЕ ЧУДЯ ЗА КАКВО РАБОТЯТ!?КАКВИ СА ТИЯ СМЕШНИ ЖАЛКИ ЗАПЛАТИ:800-1000ЛВ. ЗА 500ЕВРО- ПОДИГРАВКА. УНИЖЕНИЕ!!! ДА ИМА ЛЕКАРИ КОЙТО ВЗЕМАТ ПО12-13000ЛВ НО ТОВА СА БРОЙКИ! В БЪЛГАРИЯ ОСТАВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ КОЙТО САМИ СИ ОПРЕДЕЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  цецка · преди 2 месеца
  МЕДИЦИТЕ БИЛО ЛЕКАРИ ИЛИ СЕСТРИ СЕ ЧУДЯ ЗА КАКВО РАБОТЯТ!?КАКВИ СА ТИЯ СМЕШНИ ЖАЛКИ ЗАПЛАТИ:800-1000ЛВ. ЗА 500ЕВРО- ПОДИГРАВКА. УНИЖЕНИЕ!!! ДА ИМА ЛЕКАРИ КОЙТО ВЗЕМАТ ПО12-13000ЛВ НО ТОВА СА БРОЙКИ! В БЪЛГАРИЯ ОСТАВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ КОЙТО САМИ СИ ОПРЕДЕЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Павлина · преди 2 месеца
  Печално прав е доктор Тотев.Синдикатите и министъра просто си направиха пиар.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост