NSVOK top banner

Вход

Медицински професионалисти

Статии за съсловните организации, инициативи на медици

Медицински сестри в Плевен : Здравеопазването се подиграва с нас. Готови сме на стачни действия

med sestraМедсестри от системата на общинското здраве в Плевен излизат на протест. Причината за недоволството е ниското заплащане.

На среща в общината за определяне на новите заплати стана ясно, че съобразно с делегирания бюджет за общинско здраве в размер от 4,3 млн. лева, медицинските лица ще получат по-ниски заплати от обещаните 900 лева – казва д-р. Румяна Нинова, председател на териториалния координационен съвет на синдикатите към КНСБ.

Пред БНР д-р Нинова остро коментира ситуацията:. ,,Сумата, която идва за новите заплати от 1 януари, сестрите достигат 780 лева, сестрата в детската ясла- 740 лева, в детската градина очакват 900 лева за начална, основна заплата. Здравеопазването се подиграва със сестрите, които ги нямаме в България, знаете много добре’’- добави още тя. ,,Болшинството от колектива заявява такава готовност, ако не получи това, което е обещано, че ще има стачни действия’’- потвърди Десислава Каленска от детска ясла ,,Мир’’.  

 

Евростат: България с най-малко общопрактикуващи лекари в ЕС

lekarБългария е сред страните с най-малък дял общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС. Това показват данни от анализа на Евростат за броя на първичните изпълнители на медицинска помощ в страните на ЕС през 2017 година, съобщава БТВ.

На 100 хиляди българи се падат 64 лични  лекари, по този показател зад нас се нарежда Гърция с 42 000 – на 100 000 жители.

По данни на НСИ общият брой на общопрактикуващите медици в страната е около 4500. Най-ниска е осигуреността  в Кърджали – 40 на 100 хиляди, В Разград – 47 и в Търговище- 50 на 100 хиляди. Най-висок цял лични лекари на 100 хиляди души у нас има в областите  Плевен- 89, Видин – 86, Монтана-82 и Добрич- 76.

Броят общопрактикуващи лекари в София е 60 на 100 хиляди.

 Първичните изпълнители на медицинска помощ в държавите от ЕС са бил близо 1,8 милиона, като от тях 50 на 100- мъже, а другите 50 на 100-мъже

Евростат: Втори сме в Европа по брой зъболекари, не достигат физиотерапевти

dentistЗа трета поредна година България е на второ място в Европейския съюз (EС) по брой зъболекари на глава от населението. Това показват данните от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в съюза за 2016 г.
И за този изследван период у нас се наблюдава ръст на броя на зъболекарите, отчитат от организацията. През 2016 г. у нас е имало 112 зъболекари на 100 000 души, докато през 2015 са били 105 на 100 000 души., а през 2014 г. - 98 на 100 000. Общо в страната ни има 8011 дентални медици.

Картината на Стария континент е много разнообразна. Лидерската позиция по брой зъболекари на глава от населението заема Гърция. Там на 100 000 души население се падат 123 дентални лекари. Само още една европейска държава преминава границата от 100 зъболекари на 100 000 души и това е Кипър със 104 на 100 000 души население. На другия полюс е Полша – с 33 зъболекари на 100 000 души от населението. В Малта те са 47 на 100 000 души, а в Словакия – 50 на 100 000.

Д-р Меджедиев: С православната църква искаме да има болница за социално слаби

medzhedievСтоличната лекарска колегия (СЛК) заедно с Българската православна църква ще работят за създаването на болница за хората с нисък социален статус. Това пред БТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. По неговите думи идеята вече е срещнала подкрепата на Столична община.

„Идеята е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, където да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа. Столична лекарска колегия ще подсигури екипите, които да обслужват и които да помагат, увери той.

Психиатри облякоха жълти жилетки

psychiatry protestПротест с жълти жилетки и в. Психиатри и медицински сестри от Центъра за психично здраве в София обявиха безсрочен протест, съобщава телевизия BgOnAir. Те обявиха, че са недоволни от ниските заплати и лошите условия на труд.
Работещите в центъра са поискали да се сключи нов колективен трудов договор, но ръководството на лечебното заведение отказало.

В знак на протест, медиците посрещат пациентите с жълти жилетки. Те настояват за преместване на центъра в друга сграда, както и да се промени начинът на заплащане на извънредния труд, който в момента е в пъти по-малко от предвиденото по Кодекса на труда.

Министър Ананиев: Парите за лични лекари нарастват

gpНай-малко общопрактикуващи лекари у нас има в областите Кърджали и Разград, джипитата са най-много в областите Видин, Плевен и Добрич. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на питане на депутати от парламентарната група „БСП за България“ относно недостига на лични лекари по места и затруднения достъп на хората до медицински услуги по тази причина по време на редовния парламентарен контрол. Към края на миналата година средно за страната на един личен лекар са се падали 1409 здравноосигурени лица с непрекъснати права. За същия период на предходната 2017 година един личен лекар е трябвало да се грижи за 1396 здравно осигурени лица, сочат данните, представени от министър Ананиев пред депутатите.
Той се спря и на данните на „Евростат“, които според него доказват, че тенденциите у нас не се отличават съществено от тези в останалите страни от ЕС. В сравнение с България два пъти по-висока осигуреност с лични лекари на 100 000 души население имат Белгия и Франция, но по същия показател други страни като Гърция и Полша са много по-изостанали от нас, обясни министърът.

Колективна оставка в Пловдивска болница

mbal sv mina plovdivМедицинските сестри от три отделения в пловдивската общинска болница „Свети Мина” подадоха едномесечни предизвестия за напускане, съобщава БТВ. Причината е ниското заплащане. Те настояват за минимална заплата от 700 лв. от първи януари, а болничното заведение може да им предложи максимум 600 лв
Йорданка Рашкова е старши медицинска сестра в детското отделение. В него има настанени 28 деца, а едва две мед. сестри полагат грижи за тях. След месец няма да остане нито една и то няма как да функционира.
След актуализацията на заплатите от първи януари медицинските сестри от болница „Свети Мина” ще вземат само с 40 лева повече от санитарите.
„Не може. Приходите, които получаваме от Районната здравна каса са определено количество, лимитирани и аз да надхвърлям тези лимити”, коментира -р Генади Странджев, управител на МБАЛ „Св. Мина” – Пловдив.
Синдикатите в града ще настояват принципалът на болницата – Община Пловдив да поеме отговорност за проблема.

Здравният министър на Германия: Да спрем да си крадем лекарите!

germany moh schpanEвропейският съюз би трябвало да обмисли мерки и да въведе регулация, за да спре държавите членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти. Това заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан в интервю за швейцарския вестник „Блик ам зонтаг“, цитирано от агенция „Ройтерс“.
"Мога да ги разбера,. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има недостиг на такива специалисти. А след това полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до недостиг на лекари в Полша", каза министърът. Йенс Шпан окачестви тази ситуация като „неправилна“ и посочи, че е необходимо да се помисли дали има нужда от създаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с определени професии от ЕС, без обаче да се поставя фундаментално под въпрос свободното движение в Европа.

Лекарската професия е най-престижна

doc hosp privЛекарската професия е най-престижната у нас съобщава БТВ. Телевизията цитира проучване за рейтинга на професиите в страната.  Анкетата е проведена сред служителите на 80 фирми. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор професия.
Проучването обхваща 16 професии, в които се усеща най-силен недостиг на кадри, от четири основни за икономиката сектора: „Машиностроене”, „Електротехника”, „Медицина” и  „Транспорт”
Оказва се, че при избора на работа, за младите по-голямо влияние оказва не заплатата, а социалните придобивки и статуса, който дава в обществото. Това е и причината професията лекар да води с рейтинг от близо 55%.
Най-непривлекателни за младите са професиите стругар, локомотивен машинист и оператор на медицинска техника.