NSVOK top banner

Вход

Лечебни заведения, пациенти, медици

Статии за медицинаката помощ, оакзвана в лечеби заведения за спешна, извънболнична и болнична медицинска помощ, активно леченние, долекуване и рехабилитация.

Маркирана като

Грипна епидемия вече и в Перник

medical stethoscopeОт днес РЗИ- Перник обяви грипна епидемия на територията на област Перник. Учебни занятия няма да има за периода 17.01.-22.01.2019 година. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения, женските и детски консултации и имунизации. 

Кметът на Перник Вяра Церовска е издала заповед за за строг сутрешен филтър в детските градини и ясли. При симптоми на грип най-малките ще бъдат връщани вкъщи.

Заради грипа и студа 143 училища и детски градини спират занятията

lekar4От днес 143 училища са затворени заради висока  заболеваемост и лоши метеорологични условия , съобщава Министерството на здравеопазването.
Прекратяват се свижданията в болниците, женските и детските консултации и имунизациите. Училищата в областите Шумен, Силистра, Стара Загора и Бургас са в грипна ваканция от 16 януари до 18 януари включително.
Заради грипа няма да се учи в 137 учебни заведения в Бургаска област.

В търсене на справедливост

dental justiceПрез юни 2016 г. Алекс има планирана операция, при която трябва да му бъде премахната киста на зъб. За спокойствие на родителите и за да не се притеснява детето лекарят – д-р Валентин Павлов, предлага да му бъде сложена пълна упойка. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията.
След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали.
Вместо бърза реакция за набавяне на антидот, по думите на родителите лекарите се опитват да подобрят състоянието на момчето 35 минути. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени функции.

Ненков: Оборудване и линейки ще има. По-трудното ще бъде културното възпитание

Nenkov

Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването коментира в студиото на БНТ работата в Спешната помощ.
,,Моите колеги в Бърза помощ се сблъскват непрестанно с лошо и арогантно отношение и то отивайки да окажат помощ, ги посрещат хора, които са вербално агресивни. Колко трябва да взимат тези хора, че там да работят млади спациалисти. Обикновено млади хора отиват да натрупат опит и след отиват да работят нещо друго, виждайки това отношение.''

Разходна ефективност само за нови пациенти

drugs handПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение, че Комисия в Централното управление ще прилага механизми за най-ниска разходи за лекарства само за пациенти, на които за пръв път се предписват биологични лекарства. За пациентите, за които вече са отпуснати такива лекарства няма да се прилага механизма и ще продължат да получават вече предписаните им лекарства. Ето и пълнитя текст на съобщението:
Във връзка със запитвания от страна на медии и здравноосигурени пациенти за предписване на лекарства, съобразно тяхната разходоефективност, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното:
Механизъм за определяне на терапевтичен курс с биологични лекарствени продукти с най-благоприятното съотношение за постигнат терапевтичен резултат и разходване на обществен ресурс при съпоставянето му с други биологични лекарствени продукти, представляващи терапевтични алтернативи и заплащани напълно или частично от НЗОК, се прилага само за ограничен брой биологични лекарствени продукти, като втора терапевтична линия за определени заболявания – ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит.

Силистра и Стара Загора – с най-много заболели от грип

lekar bolnУвеличава се броят на заболелите от грип в страната. Справка на Министерството на здравеопазването показва почти двойно нарастване през първата седмица на годината в сравнение с последните дни на 2018 г. Показателят за периода от 31 декември 2018 г. до 6 януари 2019 г. е на ниво 96,41 заболели на 10 000 души срещу 51,00 на 10 000 души за предходната седмица.

Четирима фелдшери се грижат за пациенти в 38 сандански села (видео)

lek chantaОбщина Сандански осигури в 38 села фелдшери, които да посещават местните жители и да извършват безплатни медицински прегледи. Идеята е до няколко години във всички отдалечени и трудно достъпни населени места в общината да има здравни услуги за възрастните хора, съобщават от БНТ. В момента четирима фелдшери посещават хората според предварително изготвен график три пъти месеца. В Хърсово живеят около 150 души предимно възрастни хора, които са принудени да пътуват до Сандански, ако няма фелдшер в селото. Казват, че се чувстват спокойни, когато има кой да ги прегледа.

Пациенти с ревматоиден артрит без лечение заради липса на скъпоструващи медикаменти

artritОтново зачестиха сигналите за липса на лекарствения продукт RoActemra (tocilizumab) в аптечната мрежа. Той се използва за лечение на ревматоиден артрит. Медикаментът се предписва по реда на чл.78 т. 2 от ЗЗО. Протоколите, които пациентите получават след дълга административна процедура, са с валидност 6 месеца, но поради непрестанните проблеми със снабдяването, някои от тях не успяват да получат полагащите им се 6 опаковки за срока на валидността на протокола. По този начин лечението им се компрометира и е неефективно.

Списъци с чакащи пациенти за противогрипни ваксини в Пловдив (видео)

vaksinaЗа дефицит на противогрипни ваксини в аптеките в Пловдив, сигнализират зрители на bTV. От Съюза на фармацевтите в града потвърдиха липсата им в складовите бази в града липсват и двете ваксини, които тази година се предлагат на пазара. Фармацевти казаха, че ваксините, които тази година са двойно по-скъпи, защото са четиривалентни, се изчерпали още преди две седмици. В някои аптеки дори правят списъци с чакащи пациенти, ако доставка все пак има.
Общопрактикуващи лекари поставят в момента ваксини на пациенти, които са ги купили преди десетина дни. Желателно е ваксините да се поставят до края на ноември, преди да е започнала грипната вълна.

Подкатегории

 • Медицински професионалисти

  Статии за съсловните организации, инициативи на медици

  Брой статии:
  100
 • Пациенти

  Статии за пациентски организации, пациентски инициативи и жалби

  Брой статии:
  99
 • Болници
  Брой статии:
  60
 • Извън болницата

  Статии за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, спешна помощ и дентална медицина

  Брой статии:
  25