Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Отворено писмо на протестиращи срещу мораториума за нови лекарства

писмоВ отворено писмо пациенти, протестиращи срещу приетия мораториум за плащане от НЗОК на иновативни лекарства припомнят Европейската харта за правата на пациента, публикувана и на сайта на Министерството на здравеопазването:

Европейска харта за правата на пациентите

2. Право на достъп
Всяко лице има право на достъп до здравни услуги в съответствие със своите здравни нужди. Здравните услуги трябва да гарантират равен достъп за всеки, без каквато и да е дискриминация от гледна точка на финансови ресурси, местоживеене, вид на заболяването или момент на достъпа.
10. Право на иновации
Всяко лице има право на достъп до иновационни процедури, включително диагностични, в съответствие с международните стандарти, независимо от икономическите или финансови съображения.
12. Право на индивидуално лечение
Всяко лице има право на диагностични или терапевтични програми за лечение, пригодени колкото е възможно повече към неговите лични потребности.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:
„Казвам се Аделина Банакиева и от свое име и от името на протестиралите пред Парламента на Р България изразявам несъгласието ни да се ЗАОБИКОЛИ проблем, който е гласуван на 2 заседания, наложено е президентско вето и в последствие бе прегласуван и приет наново в същия вид. Този Проблем Е Бюджета на НЗОК за 2018 г. и конкретно Параграф 6, с който се въвежда забрана за 1 г. на нови терапии и молекули!
Да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисии към МЗ, които комисии и фондове всички знаем как функционират, за нас е абсолютно неприемливо!
Да се опитват да замаскират текст от Закон с комисии и да се замазват очите на хората, за нас е абсолютно неприемливо!
Да се създават комисии, на които ще бъде плащано с нашите пари, за да се заобикаля един мракобесен мораториум, за нас е абсолютно неприемливо! Освен това, МЗ няма изработен механизъм за закупуване на нови медикаменти и такъв тепърва трябва да се създава по Закона за обществените поръчки (идеално ще е... 6 месеца минимум).
Да се водят преговори с която и да било Пациентска организация, като се твърди от Председателя на ГЕРБ, че имат съгласие на пациентски организации, без да се цитират имената на такива, за нас е абсолютно неприемливо!
Да се твърди от Председателя на ГЕРБ в национален ефир, че Румъния е имала мораториум е неистина, което е абсолютно неприемливо! Нито една европейска държава не е имала НАПИСАН такъв закон! (Румъния не е договаряла нови молекули, но не е било написано в закон, не са били толкова нагли...)
Да се цитират в Пленарна зала имена на лекувани в чужбина политици, да се коментират суми от 70 000 евро за лечение, освен, че е неприемливо, но е и цинично!
Според данните на НЗОК, изнесени пред бюджетната комисия, ОЗТ (Комисия по оценка на здравните технологии) докладите прогнозират, че 8600 пациента ще се нуждаят от лечение с 32 нови терапии. Има го на сайта на парламента.
Ако така наречената комисия работи всеки работен ден, ще трябва да гледа 34 пациента на ден. Ако заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 пациента на заседание... Ще има забавяния, отказано лечение, на което сме свидетели и сега с Фонда за лечение в чужбина... Но в по- големи размери...
И ВСИЧКО ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕПРИЕМЛИВО!“

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»