Вход

Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

Бежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката: "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

ВАС окончателно отмени Национа…

Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на...

БФС настоява Правителството да…

Българският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ...

Чужди инвеститори се оплакват …

Управителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си...

Понякога животът е като черен хумор

клетваБюрокрацията надделя над Хипократовата клетва, пише Александър Петров във вестник „Сега“. Преди време директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов направил експеримент със служителите от спешното отделение и потърсил помощ, като симулирал всички симптоми на инфаркт, но преоблечен като клошар. В продължение на почти час чака да му обърнат внимание. Ако беше действителен случай, за това време щеше да се е представил пред небесните порти.
По принцип идеята на бюрокрацията, била тя в бизнеса или в държавна институция, е да въвежда ред, да следи за качество и за изпълнение на разпоредбите за сигурност. Понякога обаче бюрокрацията се изражда в едно дребнаво, запетайкаджийско изчадие, което обсебва основната роля на институцията и подчинява всичко на себе си.

Така, когато преди дни мъж е блъснат на метри от входа на спешното отделение на "Пирогов" лекарите там отговарят, че по разпоредби нямат право да излязат, за да помогнат и да приемат пострадалия. Звъннете на 112 и оттам да го превозят. Или го докарайте сами с личния си автомобил. Нищо, че жертвата е на 50 метра от работното им място.
Понякога животът е като черен хумор.
Вината е най-вече в системата от сухи правила, които обсебват основната функция на една болница и на едно спешно отделение - да лекува и да спасява животи. Но зад правилата стоят хора, а хората би трябвало да имат морал и съвест.
Преди две години, в много подобна ситуация, мъж почина отново на метри от "Пирогов". Тогава, както и сега, имаше назначена проверка от Министерството на здравеопазването, възможно е после да е имало и наказани. Очевидно обаче изводи не са направени и когато има тежко пострадал човек наблизо, отново няма кой да му окаже помощ.
Според "Пирогов" подобно излизане е потенциален риск за живота на някой пациент вътре в сградата на болницата. Това е хипотеза. Какво обаче се случва на практика - животът на един пострадал възрастен човек, намиращ се на 50 метра от болницата, наистина е застрашен.
Ами ако състоянието му беше по-тежко? Ако линейката, която в крайна сметка е повикана и идва от съвсем друга болница, беше закъсняла? Щеше да е с цената на един човешки живот. Оставяме настрана доколко е оправдан този разход за Бърза помощ, при положение че пострадалият е на метри от лечебно заведение, и дали заради бюрокрацията в "Пирогов" не се застрашава животът на съвсем друг човек, който се нуждае от същата линейка в този момент.
Голяма част от служителите в спешната помощ са претръпнали на подобни болки. И разбираемо - работата им е напрегната, не е като да не са виждали смърт. Като добавим дългите дежурства, не особено високото заплащане, отношението, което се получава от някои пациенти или близките им, вероятно е лесно да се притъпят всякакви усещания. И все пак всеки един от тях е държал Хипократовата клетва да пази човешкия живот. И всеки един от тях си е избрал медицината като призвание, а не като обикновена професия.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разпръснати превалявания

7°C

София

Разпръснати превалявания

Влажност: 93%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  24 Окт 2017 11°C 5°C
 • Разпръснати превалявания
  25 Окт 2017 10°C 6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»