Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Понякога животът е като черен хумор

клетваБюрокрацията надделя над Хипократовата клетва, пише Александър Петров във вестник „Сега“. Преди време директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов направил експеримент със служителите от спешното отделение и потърсил помощ, като симулирал всички симптоми на инфаркт, но преоблечен като клошар. В продължение на почти час чака да му обърнат внимание. Ако беше действителен случай, за това време щеше да се е представил пред небесните порти.
По принцип идеята на бюрокрацията, била тя в бизнеса или в държавна институция, е да въвежда ред, да следи за качество и за изпълнение на разпоредбите за сигурност. Понякога обаче бюрокрацията се изражда в едно дребнаво, запетайкаджийско изчадие, което обсебва основната роля на институцията и подчинява всичко на себе си.

Така, когато преди дни мъж е блъснат на метри от входа на спешното отделение на "Пирогов" лекарите там отговарят, че по разпоредби нямат право да излязат, за да помогнат и да приемат пострадалия. Звъннете на 112 и оттам да го превозят. Или го докарайте сами с личния си автомобил. Нищо, че жертвата е на 50 метра от работното им място.
Понякога животът е като черен хумор.
Вината е най-вече в системата от сухи правила, които обсебват основната функция на една болница и на едно спешно отделение - да лекува и да спасява животи. Но зад правилата стоят хора, а хората би трябвало да имат морал и съвест.
Преди две години, в много подобна ситуация, мъж почина отново на метри от "Пирогов". Тогава, както и сега, имаше назначена проверка от Министерството на здравеопазването, възможно е после да е имало и наказани. Очевидно обаче изводи не са направени и когато има тежко пострадал човек наблизо, отново няма кой да му окаже помощ.
Според "Пирогов" подобно излизане е потенциален риск за живота на някой пациент вътре в сградата на болницата. Това е хипотеза. Какво обаче се случва на практика - животът на един пострадал възрастен човек, намиращ се на 50 метра от болницата, наистина е застрашен.
Ами ако състоянието му беше по-тежко? Ако линейката, която в крайна сметка е повикана и идва от съвсем друга болница, беше закъсняла? Щеше да е с цената на един човешки живот. Оставяме настрана доколко е оправдан този разход за Бърза помощ, при положение че пострадалият е на метри от лечебно заведение, и дали заради бюрокрацията в "Пирогов" не се застрашава животът на съвсем друг човек, който се нуждае от същата линейка в този момент.
Голяма част от служителите в спешната помощ са претръпнали на подобни болки. И разбираемо - работата им е напрегната, не е като да не са виждали смърт. Като добавим дългите дежурства, не особено високото заплащане, отношението, което се получава от някои пациенти или близките им, вероятно е лесно да се притъпят всякакви усещания. И все пак всеки един от тях е държал Хипократовата клетва да пази човешкия живот. И всеки един от тях си е избрал медицината като призвание, а не като обикновена професия.

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 97%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -1°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»