Вход

Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

Бежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката: "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

ВАС окончателно отмени Национа…

Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на...

БФС настоява Правителството да…

Българският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ...

Чужди инвеститори се оплакват …

Управителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си...

Пациент във вегетативно състояние се повлия от терапия

Мъж във Франция е възвърнал известна степен на съзнание, след като е бил във вегетативно състояние в продължение на 15 години.
Медиците лекуваха 35-годишния, ранен при автомобилна катастрофа, с експериментална терапия, включваща имплантиране на нервен стимулатор в гърдите му.
В рамките на един месец той можеше да отговори на прости инструкции, да обърне главата си и да следва обект с очите си.
Експерти твърдят, че резултатите са потенциално много вълнуващи, но трябва да се повтарят.
Стимулирането на вагиалните нерви (VNS) може да не работи толкова ефективно при пациенти с различни модели на увреждане на мозъка.


Ангела Сиригу, от Когнитивния институт на науките Марк Жаннардо в Лион, заяви, че е избрала наистина предизвикателен пациент, който да опита лечението.
Вълшебният нерв свързва мозъка с много части на тялото и помага за контролиране на автоматични или подсъзнателни функции, включително бдителност и будност.
След един месец на стимулиране на вагалния нерв, майката на пациента съобщава за подобрена способност да остане буден, когато слуша терапевта си, четейки книга.
Мозъчните сканирания отразяват това подобрение, се казва в Current Biology Journal.
Той също започна да отговаря на "заплахата".
Например, когато главата на лекаря изведнъж се приближи до лицето на пациента, той реагира с изненада и отвори широко очи.
Г-жа Сиригу каза: "Мозъчната пластичност и ремонта на мозъка са все още възможни, дори когато надеждата изглежда изчезна.
"След този доклад, трябва да обмислим тестването на по-големи популации пациенти.
"Това лечение може да бъде важно за минимално съзнателните пациенти, като им се дадат повече шансове да общуват с външния свят".
Д-р Владимир Литвак, от Wellcome Center for Human Neuroimaging в Университетския колеж в Лондон, заяви: "Това може да е интересно ново предложение, но бих предложила да бъдат предпазливи по отношение на тези резултати, докато не бъдат възпроизведени при повече пациенти.
"Трудно е да се знае на базата на един случай колко е вероятно това лечение да работи в общата популация пациенти".

Вегетативно състояние

- Вегетативно състояние е, когато човек е буден без признаци на осъзнаване; те могат да отворят очите си, да се събудят и да заспят на редовни интервали и да имат основни рефлекси; те могат да регулират сърдечния ритъм и дишането без помощ. Лице в вегетативно състояние не показва никакви смислени отговори, като например да следи обект с очите си или да реагира на гласове; те също не показват признаци на емоцииПродължаващо или постоянно вегетативно състояние е, когато това се случва повече от четири седмици

-Постоянно вегетативно състояние се определя като повече от шест месеца, ако е причинено от нетравматично мозъчно увреждане или повече от 12 месеца, ако е причинено от травматично мозъчно увреждане, като например удар на главатаАко човек е в постоянно вегетативно състояние, възстановяването е изключително малко вероятно, но не и невъзможно

Източник: BBC по NHS Choices

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разпръснати превалявания

7°C

София

Разпръснати превалявания

Влажност: 93%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  24 Окт 2017 11°C 5°C
 • Разпръснати превалявания
  25 Окт 2017 10°C 6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»