Вход

Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

Бежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката: "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

ВАС окончателно отмени Национа…

Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на...

БФС настоява Правителството да…

Българският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ...

Чужди инвеститори се оплакват …

Управителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си...

Липсата на сън е ефективен антидепресант за почти половината от депресивните пациенти, предполага проучване

Липсата на сън - обикновено се прилага в контролирани стационарни условия - бързо намалява симптомите на депресия при половината от депресивните пациенти, според първия метаанализ по темата за близо 30 години, от изследователи от Университeта "Перелман" в Пенсилвания. Частичното лишаване от сън (сън за три до четири часа, последвано от принудително събуждане за 20-21 часа) е също толкова ефективно, колкото и пълното лишаване от сън (лишаване от сън в продължение на 36 часа) и лекарството не изглежда да повлияе значително на тези резултати. Резултатите са публикувани в Journal of Clinical Psychiatry.

Въпреки че общото лишаване от сън или частичното лишаване от сън може да доведе до клинично подобрение на симптомите на депресия в рамките на 24 часа, антидепресантите са най-честото лечение за депресия. Такива лекарства обикновено отнемат седмици или повече, за да получат резултати, но 16,7% от 242 милиона възрастни в САЩ изпълниха една или повече предписания за психиатрични лекарства през 2013 г. Резултатите от този мета-анализ за надеждата да осигурят облекчение за оценените 16,1 милиона възрастни, с голям депресивен епизод през 2014 г.

Предишни проучвания показват бързи антидепресантни ефекти от лишаване от сън при приблизително 40-60% от лицата, но тази степен на отговор не е анализирана, за да се получи по-точен процент от 1990 г. насам, въпреки повече от 75 проучвания оттогава по темата.

"Повече от 30 години от откриването на антидепресантните ефекти от лишаването от сън все още нямаме ефективно разбиране за това колко ефективно е лечението и как да постигнем най-добрите клинични резултати", казва главният изследовател Филип Гехерман Philip доцент по психиатрия , който също третира пациенти . "Нашият анализ прецизно отчита колко е ефективно лишаването от сън и в кои популации трябва да се прилага."

Проучвайки повече от 2000 проучвания, екипът извади данни от крайната група от 66 проучвания, проведени за период от 36 години, за да определи как отговорът може да бъде повлиян от вида и времето на лишаване от сън (общо или ранно или късно частично лишаване от сън) клиничната проба (имаща депресивни или манийни епизоди или комбинация от двете), състоянието на лекарството и възрастта и пола на пробата. Те също така проучват как отговорът на лишаването от сън може да се различава в отделните проучвания, в зависимост от това как е определено "отговорът" във всяко изследване.

"Тези изследвания в нашия анализ показват, че лишаването от сън е ефективно за много популации", заяви водещият автор Боланд доктор по медицина, клиничен сътрудник и изследовател в Медицински център "Майкъл Дж. Кресшенц". "Независимо от начина, по който е отговорено количествено отговорът, как е бил приложен лишаването от сън или вида на депресията, която субектът е изпитвал, открихме почти равностойна степен на отговор."

Авторите отбелязват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи точно как лишаването от сън причинява бързо и значително намаляване на тежестта на депресията. Също така, са необходими бъдещи проучвания, за да се включи по-всеобхватна оценка на потенциалните предиктори на терапевтичния резултат, за да се идентифицират пациентите, които най-вероятно ще се възползват от лишаване от сън.

История Източник:

Материали, предоставени от Университета на Пенсилвания.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разпръснати превалявания

7°C

София

Разпръснати превалявания

Влажност: 93%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  24 Окт 2017 11°C 5°C
 • Разпръснати превалявания
  25 Окт 2017 10°C 6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»