Вход

Пациент почина в болничен коридор след часове чакане на лечение

45-годишен мъж от Кърджали е починал в коридора на болницата в Първомай след като часове наред бил разкарван по кабинети, а след това нямало кой да го настани и да се започне адекватно лечение на двустранна бронхопневмония, съобщават от dunavmost.com. Кърджалиецът бил на гости при родителите си в първомайското село...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Три обвинения срещу бивш минис…

До края на годината прокуратурата ще внесе в съда обвинителния акт по делото за турските ваксини срещу бившия здравен министър Петър Москов и останалите трима обвиняеми, съобщи БНТ. Москов получи три...

Пациентски организации свалиха…

Пациентските организации "Заедно с теб" снемат доверието си от здравния министър Кирил Ананиев и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дариткова заради налагането на мораториум на иновативните молекули и...

Мазилка падна на сантиметри от…

Днес в една от стаите на Родилно отделение на болницата в Смолян мазилка от таван се откърти и падна на сантиметри от новородено бебе и неговата майка. В стаята са...

„Нека бъдем по-добри“ за хора в будна кома и пострадали при инциденти

кампанияНа 18 септември 2017 г. в Зала 1 на НДК ще се проведе Международен фестивал за поп и рок музика в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома". Събитието ще се реализира в две категории: от 15 ч. – Международен конкурс за изпълнители /вход свободен/ и от 19 ч. – Конкурс за нова българска песен и Гала концерт с награждаване на лауреатите, за който могат да бъдат закупени билети от касата на НДК и мрежата на Ивентим.
Благотворителната кампания „Да събудим хората в будна кома” е стартирана от Столична община през 2008 г. с цел да запознае обществото със затрудненията на хората в това състояние и да привлече вниманието на институциите върху техните проблеми. Събраните средства от проведените в рамките на кампанията благотворителни събития помогнаха за лечението на 5 човека в „будна кома”.

Хората в „хронично вегетативно състояние” у нас нямат възможност да получат пълноценно лечение и рехабилитация. След като започнат да дишат самостоятелно, без да бъдат подпомагани от апарат, техните роднини трябва да се грижат за тях вкъщи или да ги настанят в частни хосписи или клиники. На тези места обаче болните не получават адекватно медицинско наблюдение и рехабилитация, а в това състояние често се получават усложнения – уринални и белодробни инфекции, пневмонии, декубитални рани и други, които са причинени от мозъчните увреждания. Поради това не е достатъчна само физикална рехабилитация. Пълноценната рехабилитация при „будна кома” съчетава масажи, физически упражнения, светлинна терапия, водна терапия и най-полезното за възстановяването – стимулациите на мозъка под формата на дейности, които неврорехабилитаторите учат пациентите да извършват сами - рисуване, оцветяване и др., или се правят опити да се повлияе на възстановяването на мозъка със специализирана апаратура. В България не се прилага подобна рехабилитация на болните.

комаДвата основни проблема за хората в подобно състояние са липсата на постоянен медицински надзор и на осигурена и платена от държавата рехабилитация. Именно това принуждава роднините на пациентите в „будна кома” да търсят възможност за лечение и рехабилитация извън страната, например в Израел, където има 3 клиники, занимаващи се с неврорехабилитация. Стойността на лечението в тези клиники се определя индивидуално за всеки случай, като престоят, който включва и пълноценната рехабилитация, е от 600 до 1100 долара на ден.


След стартирането на благотворителната кампания „Да събудим хората в будна кома” от Столична община, Направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“, събраните средства в размер на 170 000 лв. се предоставиха за лечение и рехабилитация на 5 младежи в „будна кома”, но се оказва, че в България има още хора в това състояние, а близките им не могат да си позволят „лукса“ за лечение в чужбина. Това е и причината да се продължи каузата за популяризиране на проблема и за намиране на трайно решение с разкриване на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома" в Панчарево. До настоящия момент със събраните суми от дарители е извършен ремонт, но средствата са крайно недостатъчни за цялостното стартиране на Центъра, необходимо е още оборудване и обзавеждане.

С провеждането на инициативи в рамките на кампанията „Нека бъдем по-добри“ през изминалите години се въведе и утвърждаване на клинична пътека към НЗОК за хора в състояние на „будна кома“, каквато до този момент не е съществувала. Продължителността е кратка и недостатъчна за нужната рехабилитация и възстановяване на пациентите, затова отново се търсят възможности за преразглеждане на нейната продължителност.

Необходими са усилията на специалисти, организации, институции и медии, за да се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ за хора, изпаднали както в състояние на „будна кома”, така и на хора, нуждаещи се от подобна рехабилитация в България. От 2008 г. до момента работни групи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, Столична община, медицински специалисти, представители на бизнеса и роднини на пациенти в състояние на „будна кома” се опитват да намерят решение за тези проблеми.

фестивалПодарете си едно изключително преживяване с Международния фестивал за поп и рок музика и подкрепете благородната кауза за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома".
Нека бъдем по-добри!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Ясно

2°C

София

Ясно

Влажност: 90%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  12 Дек 2017 10°C -5°C
 • Предимно облачно
  13 Дек 2017 8°C -2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»