Вход

След епохата на антибиотиците

Епохата на антибиотиците, която започна почти преди столетие, е на път да приключи. Болестите, които някога бяха лечими, са станали резистентни дори и на най-мощните антибиотици. Навсякъде по света, резистентните към лекарства инфекции костват живота на стотици хиляди души на година. Според един доклад смъртността от инфекциозни заболявания може да...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ето защо жалба срещу решението…

Министърът на здравеопазването е издал Наредба 2 след решението на Конституционният съд за отмяна на чл. 45 ал. 2 от ЗЗО. В момента на издаването ѝ, министърът няма правно основание...

Целеви проверки за рискови за …

НЗОК ще прави целеви проверки на рискови болници, е решил надзорният съвет на здравната каса. Става дума за "болници, които правят впечатление или за неизвършване на дейност, или за сериозен...

С намаляването на болничните с…

Ако предложението за намаляването на болничните остане като финално, синдикатите ще гласуват против бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който коментира...

„Нека бъдем по-добри“ за хора в будна кома и пострадали при инциденти

кампанияНа 18 септември 2017 г. в Зала 1 на НДК ще се проведе Международен фестивал за поп и рок музика в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома". Събитието ще се реализира в две категории: от 15 ч. – Международен конкурс за изпълнители /вход свободен/ и от 19 ч. – Конкурс за нова българска песен и Гала концерт с награждаване на лауреатите, за който могат да бъдат закупени билети от касата на НДК и мрежата на Ивентим.
Благотворителната кампания „Да събудим хората в будна кома” е стартирана от Столична община през 2008 г. с цел да запознае обществото със затрудненията на хората в това състояние и да привлече вниманието на институциите върху техните проблеми. Събраните средства от проведените в рамките на кампанията благотворителни събития помогнаха за лечението на 5 човека в „будна кома”.

Хората в „хронично вегетативно състояние” у нас нямат възможност да получат пълноценно лечение и рехабилитация. След като започнат да дишат самостоятелно, без да бъдат подпомагани от апарат, техните роднини трябва да се грижат за тях вкъщи или да ги настанят в частни хосписи или клиники. На тези места обаче болните не получават адекватно медицинско наблюдение и рехабилитация, а в това състояние често се получават усложнения – уринални и белодробни инфекции, пневмонии, декубитални рани и други, които са причинени от мозъчните увреждания. Поради това не е достатъчна само физикална рехабилитация. Пълноценната рехабилитация при „будна кома” съчетава масажи, физически упражнения, светлинна терапия, водна терапия и най-полезното за възстановяването – стимулациите на мозъка под формата на дейности, които неврорехабилитаторите учат пациентите да извършват сами - рисуване, оцветяване и др., или се правят опити да се повлияе на възстановяването на мозъка със специализирана апаратура. В България не се прилага подобна рехабилитация на болните.

комаДвата основни проблема за хората в подобно състояние са липсата на постоянен медицински надзор и на осигурена и платена от държавата рехабилитация. Именно това принуждава роднините на пациентите в „будна кома” да търсят възможност за лечение и рехабилитация извън страната, например в Израел, където има 3 клиники, занимаващи се с неврорехабилитация. Стойността на лечението в тези клиники се определя индивидуално за всеки случай, като престоят, който включва и пълноценната рехабилитация, е от 600 до 1100 долара на ден.


След стартирането на благотворителната кампания „Да събудим хората в будна кома” от Столична община, Направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“, събраните средства в размер на 170 000 лв. се предоставиха за лечение и рехабилитация на 5 младежи в „будна кома”, но се оказва, че в България има още хора в това състояние, а близките им не могат да си позволят „лукса“ за лечение в чужбина. Това е и причината да се продължи каузата за популяризиране на проблема и за намиране на трайно решение с разкриване на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома" в Панчарево. До настоящия момент със събраните суми от дарители е извършен ремонт, но средствата са крайно недостатъчни за цялостното стартиране на Центъра, необходимо е още оборудване и обзавеждане.

С провеждането на инициативи в рамките на кампанията „Нека бъдем по-добри“ през изминалите години се въведе и утвърждаване на клинична пътека към НЗОК за хора в състояние на „будна кома“, каквато до този момент не е съществувала. Продължителността е кратка и недостатъчна за нужната рехабилитация и възстановяване на пациентите, затова отново се търсят възможности за преразглеждане на нейната продължителност.

Необходими са усилията на специалисти, организации, институции и медии, за да се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ за хора, изпаднали както в състояние на „будна кома”, така и на хора, нуждаещи се от подобна рехабилитация в България. От 2008 г. до момента работни групи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, Столична община, медицински специалисти, представители на бизнеса и роднини на пациенти в състояние на „будна кома” се опитват да намерят решение за тези проблеми.

фестивалПодарете си едно изключително преживяване с Международния фестивал за поп и рок музика и подкрепете благородната кауза за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома".
Нека бъдем по-добри!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

18°C

София

Предимно облачно

Влажност: 52%

Вятър: 11.27 km/h

 • Разкъсна облачност
  21 Окт 2017 24°C 6°C
 • Предимно облачно
  22 Окт 2017 22°C 8°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»