Вход

Къде и каква ще бъде следващата пандемия

пандемияУчените по света активно работят по нови методи, чрез които да предвидят къде ще бъде следващата пандемия. Досега лекарите реагират отбранително, а не превантивно и това трябва да се промени. Едно от решенията е активни проучвания и търсене на нови вируси, съобщава онлайн изданието The Verge.
Организацията EcoHealth Alliance е направила база данни с близо 600 вируса и над 750 бозайника, които могат да бъдат заразени от тях. След това учените на организацията са използвали тази информация, за да открият "шаблони" на действие на вирусите. Целта е да се открият признаците и причините, поради които вирус, който заразява един вид може да зарази друг, например човека.

Историята вече познава такива случаи, въпреки че те се смятат за рядкост. ХИВ, Зика и Ебола са едни от най-ярките примери за рисковете. Проучването е открило няколко ясни тенденции. Животните, които са близки географски, например мишки и плъхове, и животните, които са близки генетично, например маймуните, имат по-голяма вероятност да предадат вирус на човека. Прилепите също са рискови, защото по традиция те имат повече вируси от останалите видове, което увеличава възможността един от тях да зарази човек. Комарите също са по-опасни заради прекия си контакт с човека.
Направена е и карта на "горещите" точки. Тя помага за идентифицирането на конкретни райони, където има най-голям риск от възникване на нови пандемии - прилепите в Централна и Южна Америка, гризачите в Северна и Южна Америка. Учените казват, че това не са прогнози, че задължително там ще се разпространи зараза, но там вероятността е по-голяма.
Информацията е полезна и позволява взимането на превантивни мерки, които да намалят риска от пандемия. Важно е информацията да се надгради с допълнителни фактори, които създават една пандемия, като движение на хората, начини за предаването на вируса от човек на човек и др.
Един от основните проблеми е, че дори и с тази информация, учените пак трудно ще могат да определят кой вирус може да направи епидемия или пандемия още в самото начало. Все още липсват подобни възможности, от което се губи ценно време за реакция и превенция. Дори е възможно следващият пандемичен вирус вече да заразява хора, но той да бъде открит едва когато достигне достатъчно голям мащаб. Често в някои по-бедни райони дори има локални зарази, които се разпространяват бързо и остават недиагностицирани. Именно затова на учените е необходима възможно най-много информация, за да могат да създават карти и модели, които да помагат в идентифицирането поне на рисковите региони и причинители.

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»