Вход

Марешки изнудвал аптекари, повдигат му второ обвинение

МарешкиГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщиха от държавното обвинение. Това е второ обвинение срещу заместник-председателя на Народното събрание, по което Цацаров му иска имунитета. Първото беше заради обвинителен акт срещу Веселин Марешки за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване. Фармацевтичният бос и политик си даде имунитета.

В прокуратурата са събрани доказателства, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад.
Според доказателствата Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от негови приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества.
В четири от случаите Веселин Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите принудителните действия са били извършени от Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.
Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура – Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Марешки, Таскова и Христов - към настоящия момент те са народни представители и се ползват с имунитет. След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“, главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като парламентът е органът, който може да даде разрешение за наказателно преследване на народните представители от ПП „Воля“.

Маркирана като съд аптеки

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»