Вход

Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

22-07-2017 Публикации и интервюта

Фактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписиПри проведено...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Изолирани са съединения срещу Алцхаймер в растенията

plants drugs
Японски учени са разработили метод за изолиране и идентифициране на активните съединения в растителните лекарства, които точно отразяват наркотичното поведение в тялото. Използвайки техниката, те са идентифицирали няколко активни съставки от Drynaria Rhizome, традиционно растително лекарство, което подобрява паметта и намалява характеристиките на заболяването при миши модел на болестта на Алцхаймер.

Традиционните растителни лекарства се използват дълго време от хората и тези терапии все още са популярни в много страни. Растенията обикновено съдържат огромно разнообразие от съединения, много от които нямат ефект в тялото, а някои от тях могат да имат значителни ефекти. Ако растителното лекарство показва терапевтичен ефект, учените се интересуват от изолиране и идентифициране на съединенията, които причиняват ефекта, за да видят дали те могат да бъдат използвани като нови лекарства.

В много случаи учените редовно преглеждат сурови растителни лекарства в лабораторни експерименти, за да видят дали някои съединения показват конкретен ефект в клетките, отглеждани в съд или в клетъчни свободни анализи. Ако дадено съединение показва положителен ефект в клетките или епруветките, той може потенциално да бъде използван като лекарство, а учените продължават да го тестват при животни. Въпреки това, този процес е много работа и не отчита промените, които могат да се случат с лекарствата, когато те навлизат в организма - ензимите в кръвта и черният дроб могат да метаболизират лекарствата в различни форми, наречени метаболити. В допълнение, някои области на тялото, като мозъка, са трудни за достъп за много лекарства и само определени лекарства или техните метаболити ще навлязат в тези тъкани.

"Кандидат-съединенията, идентифицирани в традиционните лекарствени екрани на растителни лекарства, не винаги са истински активни съединения, защото тези анализи пренебрегват био-метаболизма и разпределението на тъканите", обяснява Чихиро Тодда, старши автор на неотдавнашното изследване, публикувано във Frontiers in Pharmacology. "Така че, ние имахме за цел да разработим по-ефективни методи за идентифициране на автентични активни съставки, които вземат предвид тези фактори".

Учените се интересуват от откриването на активни съединения за болестта на Алцхаймер в Drynaria Rhizome, традиционно растително лекарство. Те са използвали мишки с генетична мутация като модел за болестта на Алцхаймер. Тази мутация дава на мишките някои характеристики на болестта на Алцхаймер, включително намалена памет и натрупване на специфични протеини в мозъка, наречени амилоидни и тау протеини. Това означава, че мишките са полезен инструмент за тестването на възможните лечения на болестта на Алцхаймер.

Първоначално изследователите пюрели растението и третират мишките перорално с този суров растителен екстракт. Те открили, че растителното лечение намалява увреждането на паметта и нивата на амилоидните и тау протеините в мозъка им. В една ключова стъпка екипът след това изследва мишата мозъчна тъкан, където е необходимо лечението, 5 часа след като лекува мишките с екстракта. Те открили, че три съединения от растението са го направили в мозъка - това са съединения, наречени нараненин и два метаболита на наринин.

След това изследователите обработиха мишките с чист нараненин и забелязаха същите подобрения в дефицитите на паметта и намаляването на амилоидните и тау протеините, което означава, че нараненинът и неговите метаболити са вероятно активните съединения в растението. Те откриха протеин, наречен CRMP2, който се свързва с нараненин в невроните, което ги кара да растат, което предполага, че това може да бъде механизмът, чрез който нараненин може да подобри симптомите на болестта на Алцхаймер.

Екипът се надява, че тази техника може да се използва за идентифициране на други лечения. "Използваме този метод, за да открием нови лекарства за други заболявания като травма на гръбначния стълб, депресия и саркопения", обяснява Тодха.

Материали, предоставени от Frontiers.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ