Вход

Само условна присъда за присвояване на лекарства за рак

аптекаСлед присвояване на лекарства за лечение на рак на гърдата на стойност 42 778 лв. управител на аптека в онкологичната болница във Варна получи три години условно с петгодишен изпитателен срок, като решението на Варненския окръжен съд е окончателно. Петя Кочева е била управител на аптеката във варненската Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания и е била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента „Херцептин“ в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени.

Решила да се възползва от това и да си набавя допълнителни доходи, като продава излишъците. В началото на 2014 г. Петя Кочева се запознала със собственика на няколко аптеки в Пловдив Николай Александров и му продавала животоспасяващия „Херцептин“, който присвоявала от болницата. Липсите му след присвояването били замествани от персонала на лечебното заведение от икономии, които се правели при разреждането му, информират от Варненския окръжен съд.
Кочева е призната за виновна за длъжностно присвояване на животоспасяващо лекарство в големи размери. На първа инстанция съдът е постановил ефективна присъда лишаване от свобода за срок от четири години и шест месеца при общ режим в затворническо общежитие и е лишил магистър-фармацевта от право да упражнява професията си. След обжалване от нейна страна пред по-високата инстанция обаче присъдата е намалена, съобщават от zdrave.net.

Маркирана като лекарства съд аптеки

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»