Вход

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик

28-07-2017 Профилактични прегледи

От 29 до 30 юли 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Белоградчик, област Видин. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

През август в Пирого…

В Клиниката по ортопедия на Пирогов през месец август ще се провеждат безплатни консултации за...

Стоматолози с обвинителен акт за смърт на дете

зъболекарСофийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост, съобщават от news.bg. Обвинението предвижда наказание от 1 до 6 години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и лишаване от право да упражняват медицинска професия за определен срок.
Д-р Павлов осъществява оперативна интервенция за отстраняване на киста в долната челюст на дете на 14 юни 2016 г. под обща анестезия. Според обвинителния акт Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка. Решението му не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. Стоматологът не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - с кардиолог, педиатър и алерголог, не са спазени и изискванията за предоставяне на информирано съгласие - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка, а им било обяснено, че става въпрос за рутинна интервенция, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.
След като детето изпада в клинично тежко състояние, около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента това състояние, което е по-често срещано при деца. Пациентът е откаран в "Пирогов" в състояние на cardiac arrest, а малко по-късно е констатирана смъртта му. Според експертизата причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която не е била третирана своевременно и качествено.
За престъплението тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка" в очакване за насрочване на делото от съда.
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ