Вход

Стоматолози с обвинителен акт за смърт на дете

зъболекарСофийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост, съобщават от news.bg. Обвинението предвижда наказание от 1 до 6 години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и лишаване от право да упражняват медицинска професия за определен срок.
Д-р Павлов осъществява оперативна интервенция за отстраняване на киста в долната челюст на дете на 14 юни 2016 г. под обща анестезия. Според обвинителния акт Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка. Решението му не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. Стоматологът не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - с кардиолог, педиатър и алерголог, не са спазени и изискванията за предоставяне на информирано съгласие - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка, а им било обяснено, че става въпрос за рутинна интервенция, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.
След като детето изпада в клинично тежко състояние, около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента това състояние, което е по-често срещано при деца. Пациентът е откаран в "Пирогов" в състояние на cardiac arrest, а малко по-късно е констатирана смъртта му. Според експертизата причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която не е била третирана своевременно и качествено.
За престъплението тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка" в очакване за насрочване на делото от съда.
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»