Мълчанието е знак за какво?

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверки за забавени болнични …

Всеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове...

Разказ на един пациент

Предаваме с малки съкращения и без имена, разказа на един пациент. Дали това е изключение или практика, преценете сами.   
DoktorПостъпих за лечение в неврологично отделение на МБАЛ и престоях пет дни. При постъпването бях посрещната от служител,  на когото представих направлението си и той  ме пусна да вляза в антрето. По-късно разбрах, че е санитар. Направи проверка. Върна се при мен и заяви, че има места и да изчакам да свърши визитацията.
Извикаха ме да отида в коридора и да седна на дивана. Тук дойде госпожа ??? , която ми заяви, че няма места и трябва да се върна в къщи. Аз й отговорих, че с тези болки съм от 7 дни и не мога повече да търпя, и че съм съгласна да бъда настанена на този диван, но да не ме връщат. На следващия ден разбрах, че това била началника на отделението.
В епикризата не е отбелязана точната анамнеза, която съобщавах на всеки, който ме е питал, а именно: внезапните болки получих получени преди 7 дни. Проведено лечение през тези седем дни с гел Фелоран и хапчета Диклофенак дуо. След консултация  по телефона с  ОПЛ, той ми препоръча  инжекциите Мовалис и Дипрофос. Направих по една на същия ден и на следващият ден можах да стана и да пътувам  от село до личния лекар. Той ме насочи към специалист невролог.
В  епикризата не е описана  проведената ми  физиотерапия - електролечение /магнит/, а  ми се препърчва  физиотерапия и кинезитерапия в амбулаторни условия, което значело пак при тях. Това научих след извършване на резервация в СБР-НК  ЕАД и проведената кореспонденция с тях.
В тази връзка, се оказах не само неинформиран пациент, а и заблудена. При получаване на епикризата аз поисках копие от резултата  от извършеното ЕМГ и от образното изследване КАТ  като й поясних, че възнамерявам да продължа лечението си в специализирана болница, препоръчана ми от мед. сестра направила ми инжекциите на село. Попитах я, тя  коя би ме препоръчала, съобразно заболяването.
Първоначално отказа да ми даде копие от образното изследване, като ме препрати в поклиниката. От там получих само диска, като ми обясниха, че резултата е предаден в отделението  и трябва от  там  да ми  дадат копие. Едва когато на  началника на отделението й бе съобщено по телефона, че съм стигнала до директора на болницата да питам кой трябва да ми даде този резултат, тя се съгласи да ми го даде. След всичко това мое настояване непременно да получа копие от двата документа  не ми поясни,  че с така написаната препоръка в епикризата  ми отнемат правото на избор на лечебно зеведение, а ми поиска 10,00 лв.  задето ми дава резултата от ЕМГ-то. Аз й зададох риторичния въпрос: при извършени изследвания и лечение по клинична пътека Вие, защо искате за същото да плащам  на Вас?!  Този мой въпрос в знак на отказ да й платя я вбеси, стана от стола, отиде до вратата и я отвори с думите към мен- напусни!
За платената  дължима такса издават ръчно написана касова бележка, а не касов бон от касов апарат. Заявих им, че тази касова бележка не е счетоводен документ и няма да бъде призната в друго лечебно заведение, при евентуално следващо посещение, и че искам и фактура. А те ми отговориха: А ми не е вярно,тя се признава в нашата болница.
Когато посетих счетоводството им, от разговора между касиерката и счетоводителката разбрах, че и други пациенти са ходили като мен да искат фактура и касов бон.
Чух още и репликата  - тази, нейната  бележка е отчетена. Това ми подсказва, че може да има и неотчетени касови бележки. А това дава възможност за злоупотреби.
Главната счетоводителка на МБАЛ Благоевград, пък оправда порочната им практика, неиздаването на касов бон с това,  че  отделенията им се намират  в различни сгради и трябвало за всяко от тях и касов апарат. Но в наредбата  за отчитане на паричините потоци с фискални запаметяващи устройства, няма записано изключение за  болниците, а напротив е казано, че във  всеки търговски обект или отчетна единица към едно и също  търговско дружество трябва да има фискално  устройство.  Когато бях извикана да получа документите по изписването  ми бе съобщено и сумата в размер на 29,00 лв. да нося в себе си. Влязох при главната сестра на отделението, която пое от мен парите, върна ми личната карта и ме подаде напълно оформената –ръчно написана, подписана и подпечата касова бележка. Епикризата не била готова. Бързаха да напусна болницата. Още не бях прибрала личните си вещи, дойде санитарка да оправя леглото. Аз излязох на терасата за да прибера нещата си в чантата и довърша тоалета си. През това време вече влязоха  две нови пациентки, които заедно се движеха и веднага  заявиха своите претенции, коя на кое легло искала да бъде. Останаха изненадани, че предварително вече са записани по № на леглото, и не можеше да се изпълни каприза на едната. Те явно бяха дошли с някаква уговорка, като на.......... почивка, за престой  в болница.
Практика при неврологично отделение  е ръчно попълнените  касови  бележки да са предварително написани, подписани и подпечатани. Вместо тях може да бъдат по същия начин т.е. предварително подготвени и фактурите с прикрепени към тях касов бон за всеки пациент, престоящ за изписване в съответния ден. Така ще бъде ликвидирана възможността за злоупотреби, като се  засили взискателността на касиера,  всички платени  такси от пациентите да постъпят в касата, както и контрола на гл. счетоводител за финансовата дисциплина.
Станах свидел, как пациентката С. получи болничен за  общо 31 дни, както й е било предварително  обещано от началника, а не  20 дни, определени  от лекуващия лекар, при последната  преди изписването  визитация.
Никой от медицинският  персонал не носеше отличителен знак /бадж/ с отбелязана професия или длъжност и поне  фамилно име, с което да  се представят  пред пациентите. Ето защо аз така ги описвам - по  външен вид.  
Липсата на представителност ми направи силно впечатление по две причини: Първо, че не разбирах кой стои пред  мен и е поел грижата за възстановяването  на моето здраве, в чии ръце съм поверила моето лечение; Второ,че бях постъпила в тази болница с доверие и уважение към професията им. Питах се защо те не застават със своята персона  зад професионализма си, така както това забелязах  в хирургично отделение на същата болница.
Тогава чакайки забелязах и още нещо, че имаше и кошчета с надпис „ Медицински отпадъци“  Това го няма в неврологично отделение, затова пък ни бе направена забележка от санитарите, че в кошчето за медицински отпадъци сме били хвърляли и битовите такива. А как да знаехме в кое какво да хвърляме?!
След изписването, отидох на най-близката автобусна спирка за градския транспорт и се качих на автобуса, за да се прибера в къщи. Пред мен застана жена с бадж на гърдите с надпис: „Пътнически превози“, снимка и двете имена на служителката, която се обръщаше към всички пътници с думите: моля  карта или билет .....
След приема в неврологично отделение бях насочена с цялата документация към отделението за физиотерапия за назначаване на процедури. Назначена ми бе една единствена процедура – електролечение. Още първия ден обслужващият персонал ми каза, че след като съм от същия град имам право на още седем безплатни процедури, като  след  изписването трябва  да отида само с епикризата. Не  ми обясниха, че те ще бъдат по друга клинична пътека, извън тази на неврологичното отделение, и че имам още едно друго право – правото на избор на лечебното заведение.
Отново въвеждане в заблуда, с репликата: Вие имате право, и то още първия ден, без да е преминало лечението в неврологично отделение и без да се знае резултата от него. Аз възприех това право, като продължение на болничното ми лечение, по същата пътека. Затова още на следващия ден,  след изписването ми ги посетих и им казах, че не нося епикризата, защото не е готова. Те взеха същия процедурен картон  и направиха абсолютно същата процедура.
Лежейки по корем, аз ги запитах какво става с пропуснатите процедури за двата почивни за тях  дни- събота и неделя  /тези два дни отделението по физиотерапия почива/. Те ми отговориха – нас не ни интересува какво пропускате при престоя в неврологичното отделение, ние си гледаме нашата клинична пътека. Едва сега ми светна лампичката за схемата им, в която ме включват. Според мен това е схема между двете отделения на МБАЛ за зарибяване, насочване на пациенти  към отделението за физиотерапия и рехабилитация.
По време на регистрацията служителката ми поднесе празна декларация  за информирано съгласие с покана да я подпиша. Трябвало да се попълнят само личните ми данни, които щяла да впише по-късно. Аз категорично отказах да подписвам  неоформени  документи. Следейки какво вписва забелязах, че на един ред изписа кл. пътека 263.
Започнаха процедурата без да съставят нов процедурен картон, а ме попитаха,  в коя кабина, на кое място и какво са ме правили преди. И така всеки ден. Веднъж чух, как едно дете пациент  да   коригира действията  на служителката с думите: Не на тази. Другата ръка ми беше счупена. А тя му отговори –Ами много сте и не можем да помним  на  всеки какво му  е.
Питане: Защо не се попълват процедурните картони с назначените процедури и след изпълнението им същите да се подписват от пациентите? Така няма да имат възможност да надписват неизпълнените процедури и неизвършени  прегледи.
Приключих с процедурите. Казаха ми  на следващия ден да отида за епикризата, защото в последния ден от процедурата нямало как да стане и изписването и връчването на епикризата. Съгласих се и отидох на следващия ден - 25.08.2016. При поискване на епикризата от госпожата й казах, че  имам намерение да продължа лечението в болница за рехабилитация и я помолих   да бъде записано в препоръката. Тя ме погледна много странно и мигновенно се скри. Епикризата бе дадена на н-к отделението за подпис.
Когато получих епикризата от н-к на отделението и на нея й обясних намеренията си  за последващо лечение и я помолих да ми даде необходимото ми направление обр. 7. Тя ми отговори, че не може от тук да ми издаде такова.
Аз я попитах:Защо? Нали новите промени са, че такова направление може да се издаде от лекуващият лекар от съответно болнично заведение или от физиотерапевт, провел  терапията. А тя ми отговори, че аз не разбирам нищо. Усмихнах  се. Забелязала иронията, ме попита  защо се усмихвам. Отговорих й: Защото ме въртите в някакъв омагьосън кръг, но ще се опитам да изляза
Продължи с обясненията, че от тук нататък  следва да  поискам от ОПЛ направление №3 за физиотерапия и да я посетя в личния й кабине и тогава тя щяла да ми даде необходимото ми направление обр.7, за да отида на почивка. Аз й възразих  за това определение, защото аз отивам да се долекувам  болките в кръста и гърба. В потвърждение на това мое  намерение  е, че аз имам  валиден медицински документ  Ренгонография на шиен сегмент от гръбначен стълб, с който мога да отида пак на лечение в СБР-НК ЕАД, но  аз  подреждам лечението си обективно - по  острота и търпимост на болките, както и физикалното  и функционално състояние на тялото ми.
В епикризата има изписани невярни неща: Заявявам категорично, че не ми е извършен какъвто и да е преглед от отделението  по рехабилитация  посочени в Лечебно диагностичния план; Не са извършени  и процедурите  посочени в т.т. 1,2, и 3 от Рехабилитационната програма; извършена е само т.4- магнит.
Едва  когато  прочетох епикризата  разбрах, че съм имала и лекуваща лекарка ......
Маркирана като пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

5°C

София

Предимно облачно

Влажност: 82%

Вятър: 17.70 km/h

 • Разкъсна облачност
  17 Фев 2018 11°C -3°C
 • Разпръснати превалявания
  18 Фев 2018 10°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»