Вход

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

21-07-2017 Публикации и интервюта

Проучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Как би работил пръстовият идентификатор при чужди граждани в условията на спешност и други въпроси чакат своите отговори

kirovСпоред разпоредбите на Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) от ЗЗО, „Редът за предоставяне и изискванията към изпълнителите на отделните видове медицинска помощ по чл. 45 се определят в НРД и в договорите между РЗОК и изпълнителите“. Мярката, касаеща код, генериран от пръстов отпечатък, не бе приета от БЛС и следва да не се въвежда при неподписан НРД. Освен това „електронна идентификация“ едва ли ултимативно означава ползване на пръстов отпечатък. Самият процес на предприемане на действия за въвеждане на една такава мярка поражда доста въпроси и очертава противоречия:

Преди въвеждането в експлоатация на пръстовия идентификатор:
1. Не се ли лишават българските граждани от „правото на избор“ и „неприкосновеност“, ако бъдат задължени да положат пръста си върху устройството, за да им се генерират съответните кодове?
2. Ако, все пак, имат правото да откажат, ще ползват ли медицинска дейност, за която са се осигурили здравно?
3. Ако получат правото да ползват без да се идентифицират, не възниква ли неравнопоставеност между тях и останалите ползватели?
4. По какъв точно начин, въвеждането на този механизъм ще улесни достъпа до  медицински дейности?
5. Ако, както много често се случва предвид застаряващото население, миграцията на младите хора към по-големите населени места и др., представителят на пациента, който би следвало да положи пръст върху устройството не е от „родословното дърво“, по какъв начин ще стане оторизацията?
6. По какъв начин ще се удостовери, че съответният представител има правото да играе ролята на „пръстов идентификатор“?
7. Ще замени ли „палеца“ подписа на пациента върху всички първични документи, т.е. ще отпадне какъвто и да било хартиен вариант?
8. Ако подобен метод се въвежда в системата на здравеопазване, то той трябва да се въведе и при предоставяне на Спешна медицинска помощ. Как би работил той при чужди граждани в условията на спешност?
След въвеждане в експлоатация на пръстовия идентификатор:
1.Как ще се реализира снемане на биометрични данни при:
- посещение на пациент в дома?
- липса на интернет или електрозахранване?
- грешка в софтуера, сървъра на НЗОК и др.?
2. Въвеждането на този начин за верификация, особено в ПИМП, ще увеличи времето за чакане пред кабинетите на лекарите, което е свързано със задължителната продължителност на прегледите. Допълнително утежняващ фактор е и времето при първоначалното набиране и създаване на свързаните с идентификатора данни.
3. Невярно е твърдението, че „За прилагането на новата уредба не са необходими финансови средства, които са пряко или косвено в тежест на държавния бюджет, бюджета на НЗОК и бюджетите на изпълнителите на медицинска помощ“. Кой ще закупи съответните четци? Изпълнителите на МП или ще им бъдат подарени? В първия случай е за сметка на бюджета на изпълнителите във втория или на този на НЗОК или държавния. Кой ще заплати за отделеното време и за дейността по събирането (генерирането) на съответните данни и свързаните с това документи (ако приемем, че за подобни данни се изисква изричното съгласие на лицето).
4. Допълнителни бележки:
Идентификация и верификация са две съвсем различни неща. Дактилоскопските данни (или PIN) стават само за ВЕРИФИКАЦИЯ. Тоест, системата установява дактилоскопски данни (или PIN) и ги сравнява с ВЕЧЕ ИЗВЕСТНИ въведени преди това база данни за да извърши верификация ,че това са биометрични данни на един и същ човек. Дактилоскопските данни (или PIN) не могат да ви кажат кой е този човек ,ако нямате предварителна база данни с която да бъде извършени сравнението. При положение, че такава база данни липсва, следва ли, че е работа на лекарите да я изграждат?

Не си представяме как българския гражданин , в качеството му и на европейски такъв, ще се идентифицира при посещение в друга европейска държава. Едва ли пръстовият отпечатък е европейския начин или генерираният от отпечатъка код, ако така звучи по-приемливо. Това поставя на риск живота на десетки и стотици хиляди българи в чужбина. Как би отговорил българинът на въпрос, зададен в Германия: „Господине, дайте вашата електронна здравна карта, моля.“ Вероятно ще покаже някой от пръстите си?!

Извадка от Становището на НСОПЛБ относно: Проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление № 119 на Министерския съветn от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 45 от 2006 г., изм. и доп., бр. 57 от 2007 г., бр. 1 от 2009 г., бр. 5 и 53 от 2011 г.) 

Повече информация на: http://www.nsoplb.com/poziciya/stanovishte-po-proekt-na-postanovlenie-za-izmenenie-i-dopylnenie-na-naredbata-za-osyshtestvyavane-pravoto-na-dostyp-do-medicinska-pomosht

 

Коментари   

0 #2 !!! 01-03-2016 19:38
Не само, ще плащаме за софтуер, за подръжка и ъпдейти на софтуера при това на монополиста, който спечели търга на НЗОК, сиреч цени, каквито си иска.
Цитиране
0 #1 jo 01-03-2016 18:25
Абе колеги вярно ли е ,че освен пръстов идентификатор трябва да плащаме на доставчиците на интернет за КРИПТИРАНА връзка ? Кой плаща тази услуга ? Потребителската такса ли ,дето ти събират от девет кладенеца вода да не тия дадат ?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ