Вход

Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Родители искат затваряне на уч…

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в...

Д-р Иван Джупанов: ДКЦ-тата приличат на съветски автогари.

DjupanovД-р Джупанов как смятате, до къде е стигнала реформата в българското здравеопазване?

Реформата в българското здравеопазване е стопирана много отдавна – още от кабинета на Сакскобургготски. Оттогава само се сменяват министри и нищо положително на хоризонта. При предишното управление на премиера Борисов бяха сменени четирима министри и никой нищо не можа да постигне. В новия му кабинет с новия министър Москов, на когото се възлагаха големи надежди, поне за сега,

реформа не се вижда и не сме видели. Тази година се очакваше да настъпи нещо позитивно в здравеопазването, но в края на годината за съжаление имаме само едни лимити и това, което се задава на хоризонта са пръстови отпечатаци. Това за мен е безкрайно обидно. Пръстови отпечатъци може и да се вземат някъде по света, но това се практикува в държави, в които населението е тотално неграмотно и хората дори не могат да се подпишат. Най-комичното според мен е, че така наречената „здравна реформа“ започва не от 1 януари както беше планувана, но от сакралната дата 1 април – денят на шегата.

Споменахте лимитите, доколко те ограничават Вашата работа?

Ограничават ни дотолкова, доколкото ние имаме едни реално излекувани пациенти, за които ние не сме получили своите възнаграждения. Те не ни ограничават, ние продължаваме да си вършим работата, но няма никаква гаранция, че тази работа ще бъде възнаградена и не става въпрос за символични суми – от месец април до момента сумите са сериозни.

Какво Ви е мнението за здравната карта?

Здравната карта се върти в пространството от  около 2009 г., даже и по-рано, вече никой не знае от кога. В условията на демокрация и пазарна икономика, свободно движение на хора и капитали, това е абсолютно неприложима история. Ако някой може да обясни на 100% какъв е замисълът ще му стисна ръката. Ако е това, което пише, че ако аз съм от гр. примерно Ямбол и искам да дойда да се оперирам в София и това ще бъде невъзможно, защото там си имам болница – това за мен е безумно. Ние сме в 21 век, пъчим се че имаме демокрация, имаме и конституция и някой ни налага и ни задължава да се лекувам там, където той ни посочва.

Премиерът Борисов обяви министър Москов за мотор, свързал парите и идеите в здравеопазването? Как ще коментирате това?

Намирам топлата прегръдка между министър Москов и премиера Борисов за изключително нездравословна. Благодарение на тази връзка, здравната политика започна да се превръща във фискална политика, която на всичкото отгоре се стреми да обслужва лични интереси и проекти.

Д-р Джупанов като ортопед травматолог поставете диагноза, какво куца в реформата?

Куцат много неща. Задавам си въпроса, защо министър Москов спря приватизацията на доболничната помощ? В момента ДКЦ-тата приличат на съветски автогари. Настъпила е страхотна декапитализация на това имущество. Другото, което е, защо вече никой не говори за електронно здравеопазване? Електронното здравеопазване е сложено в хладилника, вече никой не говори за него. Нито то стана реалност, нито изкарването на част от клиничните пътеки от болничната в доболничната помощ. Да не говорим за мръсните номера на председателя на БЛС насочени срещу лекарското съсловие, от които в крайна сметка страдат пациентите.

Мръсни номера?

БЛС с неговите ръководител и предсeдател – д-р Грозев постъпва грозно. Той предава гилдията, като защитава интересите на на лекарите, но на управляващите. Не може при положение, че той е наясно какво искат и какво ще предприемт управляващите и не се знае колко хора с престилки ще останат на улицата – той да се прави, че нищо не разбира. В края на краищата всички тези хора, които ще останат на улицата, а  и другите плащат неговата заплата, която никак не е малка, както и заплатата на неговите колеги, благодарение на което в момента БЛС има един доста приличен ресурс от пари.

Каква е реакцията на лекарите срещу това?

Голямата загадка за мен е мълчанието на докторите. Това или може да бъде предпоставка за голям взрив или е „окончателна диагноза“. Не е логично да си полагал толкова усилия и да продължаваш да полагаш усилия за доусъвършенстване и в същото време да нямаш никакво самочувствие. Една от причините може да бъде това, че управляващите не престават да конфронтират лекарите един срещу друг. Било то общопрактикуващи лекари срещу специалисти, било работещи лекари в болничната помощ срещу лекари работещи в доболничната помощ или лекари от частните заведения срещу лекари от държавните заведения.

Оптимист ли сте за бъдещето?

Оптимист за здравеопазването в България мога да бъда само тогава, когато видя, че колегите скочат и тръгнат да защитават правата си, а не да стоят набутани в ъгъла и да чакат някой друг да им свърши работата.

 

Д-р Иван Джупанов – работи като ортопед в болница „Софиямед“. Завършва медицина в „Медицински университет“, София. Придобива специализация по ортопедия и травматология както и допълнителни квалификации по Артроскопия, Здравен мениджмънт и др. Професионалният му опит преминава през участъков лекар, лекар-ординатор в СБАЛ „Пирогов“ и УМБАЛ „Царица Йоана“, гр. София, а от 2008 до 2012 год. е ортопед-травматолог в Клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Св. Анна“, гр.София.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

13°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 47%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 13°C 0°C
 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»