Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

5 области със завишени данни з…

Нов щам на вирус от група Б - "Виктория" е доказала вчера Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в четири проби от област Сливен. От...

Спешният пакет да бъде дефиниран час по-скоро.

Интервю на Тодор Петров за в-к Марица
todor-petrov-Г-н Петров, здравният министър предупреди, че който не плати здравните си вноски по време на гратисния период, ще внася сумите назад от 2000 година. Това възможно ли е?
-Това няма как да стане, защото погазва друг закон. В него се казва, че давността на този вид вземания е 5 години назад. Тоест, ако управляващите приемат Закона за здравното осигуряване по този начин, трябва да променят и редица други закони. Което не виждам как ще се случи.

-Има хора, които казват, че когато допрат до лекарска помощ, ще си внесат парите кеш. Трябва ли всички да плащат здравни вноски, или всеки може сам да решава какво да прави според вас?
-Трябва да плащат. Защото, ако днес сме здрави, прави и работещи, всичко е прекрасно и можем да си позволим да плащаме, не се знае какво ще стане в утрешния ден. Това е здравната осигуровка и солидарният модел - плащаме за здравето си и получаваме определен пакет услуги. Друг е въпросът, че този пакет все още не е дефиниран. На първо място трябва да е определен спешният пакет - какво ни се полага. Осигурителните стълбове също са неясни. Кой осигурителен стълб какво би включвал и по какъв начин. Така че има доста неизвестни. Но за здравните осигуровки правилата са дефинирани със закон и той не може да бъде погазван.
-Като говорим за спешност, какво ще стане с онези, които са перманентно „спешни” от 2000 година? По какъв начин ще ги накарат да си платят вноските?
-Тях винаги ги е имало и ще ги има. Те са част от нашето общество и в крайна сметка законодателите трябва да решат този проблем.
-Държавата също е неизрядна.
-Държавата е крайно неизрядна. И трябва да поеме ролята на платец към онези, за които има ангажимент. Това са децата, пенсионерите, всички държавни служители и др. Държавата не плаща пълния размер на осигуровката на тези хора, а само една част. Ако тя започне да внася парите коректно, както ние - като процент от месечната си работна заплата,тогава ще има много повече пари за здравеопазване. Интервю на Мария КАРАБОЙЧЕВАИ ще можем да говорим за по-голям пакет и по-големи възможности на лекарите.
-Ако приемем, че всички плащат коректно, къде Здравната каса трябва да направи корекции в своите плащания? Пример: ортопедична операция при счупване се прави по спешност. Но пиронът се плаща от пациента.
-Факт е. Не може да му бъде оказана адекватна медицинска помощ. Затова казвам, че трябва да бъде дефиниран спешният пакет. И според мен тези неща трябва да бъдат включени в него. Тези неща в състояния на спешност, когато са неизбежни.
-Много време говорим за тоя спешен пакет, защо до момента го няма, знаете ли?
-Не ми е ясно. Да се надяваме, че съвсем скоро ще знаем какво е спешен пакет. Какви дейности включва, какви консумативи се поемат.
-Съгласен ли сте да има листи на чакащите?
-Не, не съм съгласен! Ако един човек с хронично заболяване има нужда днес и сега да посети лекар, но бъде записан след месец-два, той вече може да се е превърнал в спешен, тъй като състоянието му може да се е влошило.
-Тогава кой носи отговорност?
-Би трябвало да я носи системата. Защото лекарят не връща болния по собствено желание. А тъй като системата му е наложила тези правила.
-Това означава, че никой не носи отговорност!
-Бог високо, цар далеко!

Тодор ПЕТРОВ е представител на Центъра за защита на правата в здравеопазването - Пловдив. Активно свързан с проблемите на пациентите от 2008 година. Един от най-големите му успехи в защитата на правата на болните хора е спечелване на дело срещу НЗОК за ограничен достъп на медикаменти за страдащите от хепатит В и С. Другият, който постига с екип от известни лекари специалисти, е вкарването на медикаменти за хепатит при деца, които поема Касата.
Интервю на Мария КАРАБОЙЧЕВА

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

6°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 42%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разкъсна облачност
  19 Яну 2018 7°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 5°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»