Вход

Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

Бежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката: "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

ВАС окончателно отмени Национа…

Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на...

БФС настоява Правителството да…

Българският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ...

Чужди инвеститори се оплакват …

Управителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си...

Всяка власт злоупотребява. Някои се самозабравят

penkovaДвете най-големи болници в Шуменска област пропищяха от шефката на РЗОК. Повече от година не само ръководствата на многопрофилната болница и комплексния окнологичен център, но също така лекарите, а заедно с тях и пациентите са подложени на нещо, като административен терор. Директорката на РЗОК-Шумен, д-р Йорданка Величкова Пенкова изглежда си е поставила за цел да няма ден без проверка поне на една от болниците, а най-често и на двете.

Всяка запетайка, подпис или отметка са добре дошли в търсенето на теле под вола. Санкциите валят като пороен дъжд. В огромната си част се обжалват в съда и в огромната си част биват отменени от него. Отговорност за това не се носи, макар директори на лечебни заведения неколкократно да са сезирали досегашния Управител на НЗОК.
С последната си простъпка, обаче назначените от д-р Йорданка Величкова Пенкова, контрольори са преминали не само границите на доброто управление, но изглежда и на Наказателния кодекс.
Под претекст, че извършват проверка, контрольорите на РЗОК Шумен са конфискували оригинални документи на пациенти лекувани в МБАЛ Шумен АД. Документите са иззети в оригинал, без дори да се направи опис.
Случаят е бе прецедент в досегашната история на НЗОК. Контрольорите на касата винаги са имали право на достъп до проверяваната медицинските документи, а лечебните заведения са задължени по закон да предоставят, заверени копия, ако е необходимо за проверката. Това е нормативно определено с Националните рамкови договори и Инструкцията, одобрена от НС на НЗОК.
Единственият държавен орган, който може да изземва документи в оригинал и то само, ако разследва престъпление, е Прокуратурата. Е, от миналия месец органите вече по всичко изглежда са два – Прокуратурата и РЗОК Шумен.
Служителят, който е конфискувал документите, неговите началници или всеки друг, който има достъп до тях, би могъл да поправи, унищожи или загуби част от тази документация, случайно или с умисъл, като по този начин нанесе имуществена вреда на болницата.
Големият въпрос, обаче не е юридически. Големият въпрос е съдържанието на медицинската документация. В нея има множество медицински записи, свързани с диагностиката и лечението на пациента. Конфискуването на документите поставя в риск пациентите, защото без документацията лесно може да се стигне до грешка при изписването на лекарства, провеждането на друг вид терапия, назначаването на изследвания или провеждането на рехабилитация. Това се отнася не само за престоя, но също така за поведението и лечението, след изписване на пациента от болницата.
По същество деянието на служителите, конфискували документите може да се определи като превишаване на права и злоупотреба със служебното положение. За такова деяние в Наказателния кодекс е предвидено наказание. Ако Директорката е разпоредила конфискуването на документите, то на нея също може да бъде потърсена отговорност, в противен случай ще отговарят само контрольорите.
За случая са подадени сигнали до всички компетентни държани органи. Информиран е и новият управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Цялата медицинска общност в града и областта очаква тяхната реакция.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разпръснати превалявания

7°C

София

Разпръснати превалявания

Влажност: 93%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  24 Окт 2017 11°C 5°C
 • Разпръснати превалявания
  25 Окт 2017 10°C 6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»