Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ си измиха ръцете с модернат…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Лекарства изчезват от аптеките. Ето някои от причините

Напоследък често срещаме съобщения за липса на едно или друго лекарство в аптеките. Последното съобщение от тази седмица е за липсата на инсулин и drugs regulationлекарства за епилепсия. Новините се изчерпват със заключението, че липсата се дължи на паралелен износ.
Това не е нормална ситуация. Не трябва да свикваме с това, пациенти да обикалят от аптека на аптека, от град на град, а после и от държава на държава, за да се снабдят с животоспасяващи лекарства. Гражданите на никоя друга европейска държава не правят така.
Защо у нас лекарствата изчезват от аптеките? Причините не са една и две.
Сам по себе си паралелният износ на лекарства е нормална търговска практика. Ако можеш да купиш една стока на Българския пазар, да я изнесеш и продадеш например на Френския на по-висока цена, която покрива разхода и носи печалба, то няма нищо чудно и е напълно законно такива сделки да се реализират. Защо това става с лекарствата, а не става с други стоки?  Защото цените на другите стоки се регулират от пазара – търсене и предлагане, а на лекарствата се определят от администрацията. Въведената в България регулация и натискът върху фирмите за намаляване на цените в някои случаи води до драстични разлики в ьените с други държави и това неизменно поражда паралелен износ.
Фирмата производител на лекарството, обаче губи от паралелния износ. Тъй като не може да промени цената, единственият начин да противодейства е като ограничи вноса в България. Ограниченият внос поражда дефицит и пациентите остават без лекарства.
Паралелният износ може да бъде и незаконен. Фирмата се снабдява с лекарства, платени от НЗОК, но неизползвани при пациенти. Има подозрения, че това се случва с някои лекарства за болнична употреба, като например тези за онкологични заболявания. Това по същество е черен, нелегален пазар. Началник на болнична аптека във Варненска болница получи ефективна присъда за подобно нещо. Реакцията на производителя и тук е същата – ограничаване на вноса и дефицит на пазара.    
Някои от лекарствата изчезват от пазара, заради въведени през миналата година нови регулации. Правителството въведе изискване производителите на лекарства да връщат най-малко 10% от оборота си през предишната година. В резултат от 1 януари 2016 година 1/3 от всички реимбурсирани от НЗОК лекарства отпаднаха от списъците, в това число и такива, които нямата заместители. Отпадането от списъка означава, че пациентът започва да плаща изцяло цената му, тоест от негова гледна точка лекарството поскъпва, макар регистрираната му цена да е същата. Повишената цена води до намаляване на оборота. Тъй като регулацията изисква лекарството да се продава в опаковка и с листовка на български език, под определено ниво на оборота, вносът става губещ и фирмите изобщо го спират. В резултат пациентите не просто нямат достъп до лекарството с намаление, а изобщо не могат да се снабдят с него.
Нарушената конкурентна среда също може да оказва влияние върху наличието или липсата на лекарства. Ако произвеждаш лекарства и едновременно имаш фирми за дистрибуция и аптеки, то не е изненадващо, ако предпочиташ да продаваш на пациентите твоите собствени лекарства, а не тези на конкурентите. Дори да не произвеждаш, а да имаш значителен дял върху дистрибуцията и пазара на дребно, пак можеш да изкривиш пазара договаряйки се с един или друг производител. Има например обосновани предположения за разпределение на пазара на болничните лекарства по региони.
Заобикалянето на регулациите също може да доведе до дефицити. Принципът на реимбурсиране, възприет от НЗОК да се заплаща най-евтиното лекарство от групата се изражда по следния начин. Регистрира се лекарство на много ниска цена, което автоматично оскъпява всички останали от групата. Това новорегистрирано лекарство дори не се внася. Неговата роля не е да се продава, а да повлияе на пазара, като изтласка от него най-скъпите медикаменти, които обикновено са оригиналните продукти. Последните постепенно спират вноса и дерегистрират продуктите си.
Казаното до тук, описва най-честите причини за дефицитите на лекарства. Всички те, могат да бъдат адресирани към определени регулации, въведени от Правителствата или бездействия на контролните органи. Описаните проблеми са решими с малко воля и малко разум.
Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно слънчево

3°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 83%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»