Вход

Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Родители искат затваряне на уч…

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в...

Какъвто и бюджет да приеме Народното събрание

Няма голямо значение какъв бюджет ще приеме Народното събрание. Така или иначе, проектът за бюджет е направен на око и без никакви stразчети – нито за приходите, нито за разходите. Приходите на НЗОК се определят по следния начин:
1. Определят се годишните разходи за здравеопазване – винаги около 4% от БВП.
2. Определят се приходите от здравни вноски на 2-та милиона души, които плащат – приблизително сумата от предишната година плюс надбавка за увеличени осигурителни прагове, ако има такива.

3. От получената по т. 1 сума се вади получената по т. 2 сума и така се получава сумата на трансфера от държавния бюджет, с който се покриват здравноосигурителните права на 4 милиона души. Другите 1 – 1.5 милиона не се осигуряват.
Разходите се определят по следния начин:
1. На исторически принцип с пропорционална надбавка по всяко перо или по перата с преразходи през миналата година.
После НЗОК дели парите на цените на дейностите от миналата година и определя обема на всяка една дейност. Допустимо е увеличение на цените, за сметка на обема от дейности.  Изчислените обеми се записва като лимити и се разпределят по отделните лечебни заведения пак на исторически или друг, необявен(но не неизвестен) механизъм.
Край на бюджетната процедура. Необходими са два човекодни (един да го направи и един да го провери за грешки) и една електронна таблица.
Както се вижда от описаната процедура за размера на здравната вноска и за сумата на приходите не са правят актюерски разчети. Никога не са правени и няма да бъдат направени. Невъзможно е при сегашната уредба. Парламентът може да приема бюджет, само ако няма актюерски разчет.
Ако има такива за тази, за следващата една, две, пет, десет и повече години, отчитащи заболеваемост, демография, прогнози за цени на услуги, нови технологии и пр. и пр., на базата на които са изчислени както здравната вноска, така и заплащането на лечебните заведения, то на какво основание такъв бюджет няма да бъде приет или ще бъде изменен от Парламента?   
Няма никакви разчети за цените на услугите. От цените на пътеките, прегледите и изследванията можем само да си направим изводи, че в един момент лобито на кардиолозите е било по-силно от лобито на педиатрите, лобито на кардиохирурзите от това на коремните и гръдните хирурзи, а патолозите изобщо нямат лоби.
Тези цени се утвърждават всяка(почти) година след преговори между ръководствата на съсловните организации и ръководството на НЗОК. Думата „утвърждават” да не се бърка с думата „определят”. Когато започне процеса на утвърждаване, те отдавна са определени. В процеса на утвърждаване(преговорите за които стана дума) са допустими леки изменения все пак, но леки.
Дискусията за „параметрите на бюджета на НЗОК за 2017 година” няма особен смисъл. Тези параметри са отдавна решени и няма (как) да бъдат изменени. Народното събрание ще приеме бюджета както му е предложен. Това е сигурно, както е сигурно настъпването на зимата.
Има смисъл от друга дискусия по следните въпроси (не само):
Докога ще смятат приходите и разходите за здраве на око, без актюерски разчети?
Докога НЗОК ще има монопол?
Докога 2 милиона души ще плащат пряко своите вноски и непряко вноските на останалите 4 милиона?

Д-р С. Кацаров

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

13°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 47%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 13°C 0°C
 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»