МЗ си измиха ръцете с модерната фраза „фалшива новина“ за…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите нямат, пише Силвия Николова от вестник Монитор. Усложненията са в резултат на липсващи иновативни лекарства, модерни терапии и възможности българският...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Заличават термина "инвали…

Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и...

Проблемите на патологията са национални

Проблемите на българската патология са национални, не само на КОЦ Пловдив. Това е основният извод от специален доклад на експертна група извършила s.alпроверка на отделението по патология в КОЦ Пловдив.
При цялостната проверка на дейността на Отделение по клинична патология, относно спазване на диагностичните алгоритми, е установено следното:
Извърши се качествен и количествен контрол на извършената дейност в Отделение по клинична патология към „КОЦ – Пловдив” ЕООД, включваща преглед на хистологични препарати и тяхната обработка, диагностичните процедури и окончателната диагноза, в т.ч. цитологична, хистологична и имунохистохимична. При направената проверка се установи свръхнатоварване на колегите, които използвайки британския и немския стандарт за натовареност е два пъти повече отколкото колегите в Англия и Германия, което е абсолютно недопустимо. Пренатоварването води до грешки, при 22 000 биопсии годишно и 8000 цитологични изследвания се препоръчва минимум трима патолози с придобита специалност по „Обща и клинична патология”.
Отделението по клинична патология отговаря напълно по стандартите на Република България от 2002 г. На въпросите необходимо ли е патологът да посещава курсове за продължително медицинско образование – отговор „Не”, защото това не е отбелязано в нито една наредба, закон или стандарт. Трябва ли да се консултират случаите с тежкостепенна дисплазия, карциноми, лимфоми и т.н. с друг патолог – „Не” – това не е отбелязано в нито един стандарт, закон или наредба. Съществуващата структурна мрежа в България в областта на патологията показва огромно несъответствие със съществуващите структури в Европейския съюз, за което многократно е информирано, както Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и НЗОК. Съвременните стандарти по патология, отбелязани в „Синята книга” на СЗО изискват задължително от всички патолози при поставяне на диагноза „злокачествен тумор” да има както имунохистохимична верификация, така и молекулярно-патологични изследвания.
2011 г. в Българския парламент се проведе среща с д-р Дариткова на тема „Състоянието на българската патология”, на която присъства президентът на Европейската асоциация по патология – проф. Майк Уелс, президентът на Белгийската патология – проф. Клод Кювилие и председателя на Преподавателската камара към Европейската асоциация – Бернар Мейле. Бяха поставени основните насоки за развитие на българската патология, отбелязана в меморандум. До този момент нито едно правителство, министър на здравеопазването, управител на НЗОК и председател на БЛС не е взел отношение към проблемите в патологията.
В България липсват консултанти със субспециалност по патология, поради което не би могло да се осъществи правилно и категорично и точно второ мнение. В нито един алгоритъм по клинични пътеки не фигурира задължително имунохистохимично и молекулярно-патологично изследване /с изключение на хирургия на гърда, където има изискване единствено и само за HER2 ER, PR/, което се заплаща от НЗОК. Няма изискване за ревалидизация по специалността по патологоанатомия, както това е в цяла Западна Европа на всеки 4 години. Не съществува изискване по стандарт, наредба или закон за вътрешен качествен контрол, външен /национален/ качествен контрол и международен качествен контрол на нито едно ниво, включващо цитология, хистология, имунохистохимия и молекулярна патология.
Проблемите в „КОЦ – Пловдив” ЕООД са проблеми на национално ниво и те трябва да бъдат разгледани съвместно между Българска асоциация по патология, Българско дружество по патология, Национален консултант по патология, Европейска асоциация по патология, Министерство на здравеопазването на Република България, НЗОК и БЛС.
Препоръчвам да се изготви списък на горепосочените институции с отговорни представители. В кратки срокове да се изготви национална програма за подобряване диагностичната дейност на всички патологични звена в България, които да отговарят на европейски и световни изисквания за правилна и точна диагноза.
Закупуване на специализиран патологоанатомичен софтуер по стандарт на ESP, качествен контрол на всички нива: цитологично, хистологично, имунохистохимично и молекулярно-патологично. За целта е необходимо закупуването на имуностейнер, стейнер за оцветяване на хематоксилин-еозин, минимум два микротома, бар-кодираща система, гросинг център при стриктно спазване на точна и ясна преданалитична фаза за отделението по клинична патология към „КОЦ – Пловдив” ЕООД. Закупуване на хистоскенер за осъществяване на телепатологични портали с известни квалифицирани консултанти по патология в Европейския съюз.
От нашата работа зависи лечението, както в хирургичните звена, така и в гинекологичните, химиотерапевтичните и лъчетерапевтичните звена и вътрешни отделения.
Бих искал да ви осведомя, че президентът на Европейската асоциация по патология – Пиер Бедоса на годишното събрание на Европейската асоциация по патология /проведена на 25.09.2016 г. в Кьолн, Германия/, на която аз съм член, публично обяви, че ще защитава интересите на всички български патолози и е готов да дойде в България, за да го потвърди. Към него се присъединиха също така и проф. Майк Уелс, проф. Клод Кювилие, проф. Бернар Мейле и всички представители на западноевропейски патологии. Становището на проф. Майк Уелс е публикувано и в книга за историята на патологията, в което той казва, че като професор по патология не се чувства втора ръка лекар и неговата заплата като консултант патолог в Обединеното кралство е точно толкова, колкото на всички останали консултанти в отделните специалности.
Проверката е извършена от Комисия в състав: Председател Д-р Стоян Алексов – Председател на Българското дружество по патология и членове Д-р Томова, Д-р Балева и м.с. Леонидова

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

0°C

София

Предимно облачно

Влажност: 74%

Вятър: 6.44 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 2°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»