КС: Работещите пенсионери трябва да се осигуряват за здраве

26-07-2017 Информация за съдебни дела

С решение № № 7 от 27 юни 2017 г., Обн. ДВ, бр. 53 от 4 юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на чл. 40, ал. 1, т. 2...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Д-р Стефан Константи…

"Преди седем години значителна част от лекарствата се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от...

Акад. Гълъбов: 140 в…

Около 140 вируса ще ни атакуват през този сезон, потвърди академик Ангел Гълъбов от микробиологичния...

Нови 50 милиона за лекарства, за болниците нула

На заседание на НС на НЗОК, проведено на 21 ноември е взето решение за отпускане на допълнителни 50 милиона лева за лекарства – по равно за лекарства nhifза домашно лечение и за лекарства за болнично лечение на онкологично болни. Парите са от очаквано преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски.
Решението е без мотиви. НС на НЗОК не е сметнал за нужно да обоснове и мотивира решението си защо всички пари от преизпълнението на приходите трябва да отидат за лекарства. Защо, например част от тях не са насочени за заплащане на отчетена, но неплатена  дейност от болниците за лечение на спешни случаи? Защо част от тях не са насочени за отпускане на допълнителни скъпоструващи изследвания в извънболничната помощ – ЯМР, КАТ и др.?
Това не значи, че за лекарства не трябва да се плаща, напротив същия въпрос би стоял и ако нито лев не беше отделен за лекарства. Това значи единствено, че когато правиш подобни разпределения е добре да се мотивираш и обосновеш, да обясниш на осигурените лица и на договорните си партньори защо решението ти е точно такова. Парите на осигурените лица не са собственост на деветимата членове на надзора на касата, чиято легитимност и без това е спорна. Нещо повече, решението за разпореждане с парите е административен акт, който трябва да бъде мотивиран не само заради прозрачността, но по силата на Административно - процесуалният кодекс. Това решение засяга законните интереси на много договорни партньори и даже в широкия смисъл на думата интересите на всички здравноосигурените лица и като такова подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Липсата на мотиви е достатъчно основание за всеки непредубеден съд да го отмени. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ