Вход

Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Родители искат затваряне на уч…

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в...

Лимитите дават власт, затова не ги махат

Законът  за бюджет на НЗОК запазва и през 2017 година лимитите на болниците, въпреки въвеждането на пръстови отпечатъци.
stoj4oЛимитите бяха въведени през 2008 година. Тогава министър на здравеопазването е Р. Гайдарски. Основният аргумент на министъра за въвеждане на лимитите е, че така се ограничава източването на НЗОК - болниците отчитали фиктивни пациенти, които реално не са лекувани и касата нямала как да контролира този процес, освен, изначално да лимитира приходите им.  

След него се сменят 7 министри – Е. Желев, Б. Нанев, А.М. Борисова, С. Константинов, Д Атанасова, Т. Андреева, П. Москов, а между временно и двама служебни – Н. Петров и М. Ненков. Аргументите на Гайдарски са възприети от всички негови последователи в МЗ. Нито един от тях не отменя лимитите на болниците, не поставя дори въпроса за обсъждане. Напротив с всяка измината година текстовете на закона стават все по-строги, за да се стигне до последната 2015, когато НЗОК отказа да плати над 60 милиона лева „надлимитна” дейност.
През 2016 година сегашният министър Москов въведе задължение всеки пациент да се регистрира с пръстов отпечатък при приемането и изписването от болница. Регистрацията с пръстовите отпечатъци и на теория и на практика изключва възможността за отчитане на фиктивни пациенти и „източване” на касата, казва самият Москов. Аргументът за източване  вече не е валиден, защото касата вече има как да контролира болниците.   
Тогава за какво са лимитите? Защо остават и през 2017?
Отказът на здравните власти да отменят лимитите и изобщо да дискутират въпроса, има само едно обяснение. „Източването” на касата не е единствената причина за въвеждането на лимитите. Има друга, неизказана от министри и шефове на касата, причина. Коя е тя?
НЗОК разпределя лимитите на болница – коя колко пари да получи. Това разпределяне става по неясни и често изменящи се правила, далеч не винаги прозрачно и винаги в голяма доза субективно.
Разпределянето на лимитите дава на НЗОК и МЗ власт над болниците – това е властта да разпределяш блага, съответно властта да лишаваш от блага. Това е силна власт, която подчинява и прави послушни зависимите от това разпределение на пари.
Ето защо здравните власти няма да се откажат от лимитите. Те няма дори да обсъждат тази възможност. Когато ги призоваваме да се откажат от лимитите, като ненужни вече, ние всъщност ги караме да се откажат от част от властта си над лекарите и лечебните заведения. Политиците нямат да се откажат от тази власт, защото така разбират управлението – като командване и изпълнение, като строга йерархия и подчиненост.
Или пък, не? Имат разбиране за модерно управление, основано на интересите, организацията и взаимната свързаност.
Ще видим. В следващите дни и седмици.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

13°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 47%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 13°C 0°C
 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»