Вход

МЗ с нова семашковска идея

Различни цени на клиничните пътеки според вида на болницата обмисля здравното министерство като мярка срещу продължаващото трупане на дългове от пенковлечебните заведения, съобщава Би Ти Ви.
Идеята на здравното министерство се родила, за да пребори задълженията на държавните болници.

"Когато се види от ниво болница - областна, университетска, общинска и т.н., ние ще видим има ли разлики за самата себестойност. Хората, които работят на по-високо ниво, влагат повече средства в дейността си - това да бъде овъзмездено", смята зам.-министър Бойко Пенков.
Така вместо да се стимулират тези, които дават услугата на по-ниска цена, противно на всяка икономическа логика ще се овъзмездяват тези, които харчат повече. Ама нали в закона не пише,че НЗОК овъзмездява. Преди беше НЗОК заплаща. От миналата година стана НЗОК закупува. Сега пък щяла да овъзмездява?!?
Това е все едно да обявиш обществена поръчка и да определиш за победител не този с най-ниска, а този с най-висока цена.  
МЗ рефрешна и друга стара идея – щяло да продава ненужни сгради и терени. Така щели да се съберат пари за дълговете. А, като натрупат новите и терените и сградите свършат? Тогава с какво ще ги покриват. Дори и този най-елементарен въпрос не издържа „логиката” на идеята. Сродна „гениална идея” на МЗ е освен да се продават, да се отдават под наем ненужните сгради. Че кой ви пречи да го правите през последните 25 години? Ама нали във Военна болница, на която първите два етажа са отдадени под наем, сега правите обратното – ще гоните наемателите? Я се разберете кое от двете – ще давате под наем или ще гоните наемателите!

Маркирана като МЗ реформа

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»