Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Над 20 000 британци умират вся…

Проучване, поръчано от британското правителство показва, че стотици милиони грешки в тяхното здравеопазване, свързани с погрешно предписване на медикаменти и съблюдаването на тяхната употреба, допринасят за смъртта на 22 300...

Знаем кой, кажете Защо?

Ако през последната година, в страната ни набра скорост въпроса кой, в случая с Медицинския университет не по-малко важен се stkaоказа въпроса защо.
Да видим цялата картина. Преди няколко месеца с пълно единодушие Общото събрание на МУ – София избира проф. Вихра Миланова за ректор на мястото на акад. Ваньо Митев, който е изкарал два пълни мандата.
По повод на сигнал, подаден от Германия, свързан с изнесено обучение,

Инспекторатът на Министерството на образованието и науката извършва проверка, при която са констатирани множество нарушения. Докладът от проверката е предаден на прокуратурата, МВР и ДАНС. Прокуратурата е започнала предварителна проверка, защото според говорителя на Главния прокурор, има съмнения за множество нарушения на закона.
Безспорно е в случая, че Инспекторатът на МОН има право да извършва проверки. Също толкова безспорно е, че Прокуратурата, МВР и ДАНС могат да извършват проверки, а първата и да повдига обвинения. Безспорно е, че обвиненият Митев има право да се защитава.  
Тогава защо, без никакво обяснение и аргументи, бившият ректор организира спешно извънредно събрание за смяна на току що избрания ректор Вихра Миланова?
Защо Ваньо Митев, който сам е организирал избирането и е гласувал за Миланова само преди няколко месеца, сега организира свалянето ѝ?
Защо Ваньо Митев, който понастоящем е първи заместник ректор е в болнични от месец?
Защо събранието се провежда с въоръжена охрана?
Защо не са поканени всички членове на събранието?
Защо мотивите за смяна не са обявени публично?
Защо събранието е при закрити врати?
Защо членове на събранието са отстранени от залата, а такива, които не са членове са присъствали?
Защо 263 души (ако е вярно числото) и то не какви да е, а професори, доценти и академици са гласували против човек, когото само преди няколко месеца са избрали, при това без никакво обсъждане?
Защо студентите и техните организации нямат дори позиция по случващото се, при условие, че техни представители са по право членове на Общото събрание?
Защо здравният министър мълчи и защо е назначил бившия ректор Митев  в борда на директорите на болница Св. Екатерина?
Защо, защо, защо?
За сега има само един все още предполагаем отговор на всички защо. Настъпила е мутризация на висшето образование, а Миланова е нарушила омертата за мълчание. Дано час по-скоро този хипотетичен за сега отговор, да бъде опроверган.

Маркирана като Медицински университет

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-5°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 91%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  26 Фев 2018 -3°C -6°C
 • Превалявания от сняг
  27 Фев 2018 -1°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»