Вход

Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Родители искат затваряне на уч…

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в...

Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас

Години наред продължава борбата на болни без панкреас за получаване на безплатни или поне частично платени от НЗОК лекарства. nhifВ почти всички случаи това са болни с рак на главата на панкреаса, която оперативно е била отстранена.
Панкреасната жлеза произвежда и секретира в тънкото черво няколко ензима, без които захарите, белтъците и мазнините в храната не могат да бъдат разградени и резорбирани. Болните не могат да живеят без прием на заместващи ензими.


В България има разрешен за употреба лекарствен продукт Креон-40 000, чиято цена за една опаковка от 50 капсули е 47.90 лв. или по 1 лев на капсула.  Лекарството се приема с всяко хранене по една капсула. Следователно за месец ще са необходими 90 капсули, за които болният трябва да заплати 90 лева.
Парадокс е, че НЗОК заплаща 100% лекарството за болни с кистична фиброза на панкреаса, при част от които има малка остатъчна секреция на ензими, а отказва да плати при болни без никаква секреция.
Години наред, по темата се води кореспонденция между пациенти, МЗ, НЗОК и Националния съвет по цени и реимбурсиране. Всяка от институциите прехвърля отговорността на другите, а всички заедно на производителя, който не бил поискал да се включи тази диагноза и на националните консултанти, които не били предложили да се включи.
Накрая, след като на НЗОК бе посочено, че тя самата има право да поиска включване на нови диагнози за лечение (сякаш до тогава не го е знаела), Управителят – д-р Глинка Комитов бе принуден да отговори официално, че поради общ преразход на бюджета за лекарства, НЗОК няма да предложи промяна в Позитивния лекарствен списък, която да позволи болните с рак на панкреаса и тотална резекция да получават безплатно лекарства.
Аргументът за недостиг на бюджет е разбираем, но само до някъде. На първо място този бюджет се прави от самата НЗОК и винаги се приема от Народното събрание във вида, в който е бил предложен.
Тоест, възниква въпросът, след като НЗОК е знаела за нуждата от допълнителни пари за лекарства за тези болни, защо не го е предвидила в бюджета си за 2015 или 2016 година?
В тази връзка е и друг съществен въпрос – парите, необходими за лечение на болни с резекция на главата на панкреаса са пренебрежимо малко на фона на общите разходи за лекарства на касата. През 2016 година НЗОК ще заплати за лекарства за домашно лечение и лечение на онкологични заболявания близо 1 милиард лева. Парите, необходими за това всички болни с резекция на главата на панкреаса да получат безплатно лечение са по-малко от 100 000 лева. Те са по-малко от закръглението в бюджета на НЗОК, което се прави обикновено на милион лева.
Друг съществен въпрос, е че парите не са и не могат да бъдат единствен критерий за включване на лекарства за реимбурсния списък на НЗОК. Лекарството е животоподдържащо за пациенти с тази диагноза и отговаря на всички критерии на нормативната уредба да се получава безплатно от тях.
Не по-малко важен е и въпроса за справедливостта. Защо пациентите с кистична фиброза на панкреаса получават лекарството безплатно, а тези без панкреас трябва да го купуват?
Или, ако отидем още по-нататък, защо ако имаш диабет, астма или мултиплена склероза,  лекарствата са безплатни, а ако нямаш панкреас не са? Кой и как решава този въпрос?
Не трябва ли да има някакви принципи при определянето на това кой да получава лекарства безплатно и кой не? Нима това се определя само случайно от желанието (или нежеланието) на някой консултант на касата?
Сигурно е едно, аргумент от типа „нямаме достатъчно бюджет” не може да бъде принцип, по който да се определя кой да получава лекарства безплатно и кой не.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

13°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 47%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 13°C 0°C
 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»