Вход
joomla social share plugin

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик

28-07-2017 Профилактични прегледи

От 29 до 30 юли 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Белоградчик, област Видин. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

През август в Пирого…

В Клиниката по ортопедия на Пирогов през месец август ще се провеждат безплатни консултации за...

Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас

Години наред продължава борбата на болни без панкреас за получаване на безплатни или поне частично платени от НЗОК лекарства. nhifВ почти всички случаи това са болни с рак на главата на панкреаса, която оперативно е била отстранена.
Панкреасната жлеза произвежда и секретира в тънкото черво няколко ензима, без които захарите, белтъците и мазнините в храната не могат да бъдат разградени и резорбирани. Болните не могат да живеят без прием на заместващи ензими.


В България има разрешен за употреба лекарствен продукт Креон-40 000, чиято цена за една опаковка от 50 капсули е 47.90 лв. или по 1 лев на капсула.  Лекарството се приема с всяко хранене по една капсула. Следователно за месец ще са необходими 90 капсули, за които болният трябва да заплати 90 лева.
Парадокс е, че НЗОК заплаща 100% лекарството за болни с кистична фиброза на панкреаса, при част от които има малка остатъчна секреция на ензими, а отказва да плати при болни без никаква секреция.
Години наред, по темата се води кореспонденция между пациенти, МЗ, НЗОК и Националния съвет по цени и реимбурсиране. Всяка от институциите прехвърля отговорността на другите, а всички заедно на производителя, който не бил поискал да се включи тази диагноза и на националните консултанти, които не били предложили да се включи.
Накрая, след като на НЗОК бе посочено, че тя самата има право да поиска включване на нови диагнози за лечение (сякаш до тогава не го е знаела), Управителят – д-р Глинка Комитов бе принуден да отговори официално, че поради общ преразход на бюджета за лекарства, НЗОК няма да предложи промяна в Позитивния лекарствен списък, която да позволи болните с рак на панкреаса и тотална резекция да получават безплатно лекарства.
Аргументът за недостиг на бюджет е разбираем, но само до някъде. На първо място този бюджет се прави от самата НЗОК и винаги се приема от Народното събрание във вида, в който е бил предложен.
Тоест, възниква въпросът, след като НЗОК е знаела за нуждата от допълнителни пари за лекарства за тези болни, защо не го е предвидила в бюджета си за 2015 или 2016 година?
В тази връзка е и друг съществен въпрос – парите, необходими за лечение на болни с резекция на главата на панкреаса са пренебрежимо малко на фона на общите разходи за лекарства на касата. През 2016 година НЗОК ще заплати за лекарства за домашно лечение и лечение на онкологични заболявания близо 1 милиард лева. Парите, необходими за това всички болни с резекция на главата на панкреаса да получат безплатно лечение са по-малко от 100 000 лева. Те са по-малко от закръглението в бюджета на НЗОК, което се прави обикновено на милион лева.
Друг съществен въпрос, е че парите не са и не могат да бъдат единствен критерий за включване на лекарства за реимбурсния списък на НЗОК. Лекарството е животоподдържащо за пациенти с тази диагноза и отговаря на всички критерии на нормативната уредба да се получава безплатно от тях.
Не по-малко важен е и въпроса за справедливостта. Защо пациентите с кистична фиброза на панкреаса получават лекарството безплатно, а тези без панкреас трябва да го купуват?
Или, ако отидем още по-нататък, защо ако имаш диабет, астма или мултиплена склероза,  лекарствата са безплатни, а ако нямаш панкреас не са? Кой и как решава този въпрос?
Не трябва ли да има някакви принципи при определянето на това кой да получава лекарства безплатно и кой не? Нима това се определя само случайно от желанието (или нежеланието) на някой консултант на касата?
Сигурно е едно, аргумент от типа „нямаме достатъчно бюджет” не може да бъде принцип, по който да се определя кой да получава лекарства безплатно и кой не.

Коментари   

+1 #3 Весела Дойчинов 15-12-2016 20:11
И аз се интересувам от този въпрос. Аз съм без панкреас и поемам по две хапчета креон на хранене. Излиза ми доста солено. Бих се радвала да се съберем и да извоюваме правото си да получаваме тези медикаменти по каса. Правя група във фейсбук- Живот без панкреас. Присъединете се, за да може да се борим.
Цитиране
+1 #2 Варненка 29-08-2016 09:01
Безобразие...НЗ ОК нищо не я интересува...В мнозинството си това са раково болни, които заради липсата на лекарство, заместващо ензимите не могат да се хранят и да усвояват храната, слабеят завъждат чревни диарии и дисбактериози и на фона на останалата си тежка терапия - просто губят сили и ...свършват зле. Определено е голяма несправедливост да не получават това лечение!
Цитиране
0 #1 даринка кирова 26-08-2016 16:28
Тази статия ме интересува поименно- кой е поискал заплащане от НЗОК? Защото аз съм с болен панкреас, след късна операция на жлъчка- и първо аз ихората с които тогава се лекувахме започнахме тази война през 2000 година. Проблема беше , че се беше разбрало за засегнати жлъчки и панкреаси, след пожълтяване, а не защото не се е предприело навремено лечение.Само вродените случаи останаха в НЗОК. Те са друга диагноза и друга МКБ. 40000 Креон в момента няма в БГ,- с една дума вместо да обеснявам, ще ви бъда благодарна ако кажете кой в момента е поел инициативата - име няма
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ