НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000…

Пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

Решенията на съда са очаквани и закономерни

Решенията на ВАС, с които една след друга се отменят наредби на здравното министерство, не са изненадващи. Вярно е, че точно ВАС drstoychokatsarovе съдът подложен на най-голям политически натиск и точно този съд е и най-податлив, но ако някой си мисли, че всички съдии могат да бъда подчинени на телефонното право, очевидно греши.
В случая с наредбите на МЗ, нарушенията са толкова фрапантни, че само злоупотреба с правото от страна на съда, какъвто беше случая с делото срещу Методиката за областните здравни карти, може да ги остави в сила.
Не са прави онези, които се опитват да омаловажат решенията на съда, защото, видите ли, били само на „процесуална” основа. Ами на каква основа да ги отмени? Нима трябва да очакваме съдът да издаде нова наредба?
Законът не прави разлика между нарушенията на процесуалните и материалните норми – поставил ги е на едно ниво, заедно с несъответствието с целта на закона и липсата на административна компетентност.
Нарушаването на тези правни принципи не е просто пропуск на администрацията. Това е посегателство към правовата държава. Известна е дефиницията, че правова е онази държава, в която всички действия на лица, независимо от тяхното обществено положение, са в рамките на процедурите и ограниченията на закона и всяко действие извън тези законови рамки се санкционира. Следователно, отменяйки наредбите на МЗ, съдът не просто поправя пропуски, но защитава правовата държава и санкционира нарушителя на закона.
Когато съдът казва, че Наредбата за удовлетвореността не съответства на целта на закона, той посочва не просто нарушена процедура, а най-тежкото отклонение – подзаконовият акт не съответства на целта, заради която е издаден.
Когато съдът казва, че с Наредбата за спешна помощ, МЗ не е обосновало необходимостта от определената площ на приемните отделения, определен брой лекари и видове апаратура, той казва, че това, че си облечен с власт, не ти дава право да въвеждащ каквито си искаш изисквания, а само такива, които са обосновани, чиито цели са предварително посочени, наясно си какви ще са резултатите и си направена оценка за въздействието върху стопанската дейност и живота на хората.   
Когато съдът казва, че не си извършил оценка на съответствието с Европейското право, то е защото България е подписала международен договор, с който се е задължила да извършва оценка на съответствието на своите норми с тези на ЕС. ЕС не е просто донор на лесни за усвояване пари, а преди всичко съюз на модерни, демократични, правови държави. Ползата от нашето членство в ЕС не се измерва с размера на усвоените пред-присъединителни фондове, а със скоростта, с която ние ставам европейци – като култура на общуване, като култура на демокрация, като култура на зачитане на правата на хората.
Всяко решение на съда, с което се санкционира изпълнителната власт трябва да бъде аплодирано. Така, освен по-добри правила в здравеопазването, се постигат по-големи цели, свързани с изграждането на правовата държава.
Самото оспорване на незаконните актове на властта е въпрос на граждански дълг и отговорност. Модерната държава се изгражда от активни граждани.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 77%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»