Вход

ВАС отмени стандарта по очни болести

Състав на Върховния админситратвиен съд отмени Наредба № 36 от 06.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести", издадена от министъра на здравеопазването. Съдът установява, че към административната преписка липсват документи, позволяващи да се установи дали решението на министъра да издаде медицински стандарти включва и приемането на процесния стандарт...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Съдия М. Георгиева е отхвърлил…

Съдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Имаме големи възможности за зд…

На първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани...

Решенията на съда са очаквани и закономерни

Решенията на ВАС, с които една след друга се отменят наредби на здравното министерство, не са изненадващи. Вярно е, че точно ВАС drstoychokatsarovе съдът подложен на най-голям политически натиск и точно този съд е и най-податлив, но ако някой си мисли, че всички съдии могат да бъда подчинени на телефонното право, очевидно греши.
В случая с наредбите на МЗ, нарушенията са толкова фрапантни, че само злоупотреба с правото от страна на съда, какъвто беше случая с делото срещу Методиката за областните здравни карти, може да ги остави в сила.
Не са прави онези, които се опитват да омаловажат решенията на съда, защото, видите ли, били само на „процесуална” основа. Ами на каква основа да ги отмени? Нима трябва да очакваме съдът да издаде нова наредба?
Законът не прави разлика между нарушенията на процесуалните и материалните норми – поставил ги е на едно ниво, заедно с несъответствието с целта на закона и липсата на административна компетентност.
Нарушаването на тези правни принципи не е просто пропуск на администрацията. Това е посегателство към правовата държава. Известна е дефиницията, че правова е онази държава, в която всички действия на лица, независимо от тяхното обществено положение, са в рамките на процедурите и ограниченията на закона и всяко действие извън тези законови рамки се санкционира. Следователно, отменяйки наредбите на МЗ, съдът не просто поправя пропуски, но защитава правовата държава и санкционира нарушителя на закона.
Когато съдът казва, че Наредбата за удовлетвореността не съответства на целта на закона, той посочва не просто нарушена процедура, а най-тежкото отклонение – подзаконовият акт не съответства на целта, заради която е издаден.
Когато съдът казва, че с Наредбата за спешна помощ, МЗ не е обосновало необходимостта от определената площ на приемните отделения, определен брой лекари и видове апаратура, той казва, че това, че си облечен с власт, не ти дава право да въвеждащ каквито си искаш изисквания, а само такива, които са обосновани, чиито цели са предварително посочени, наясно си какви ще са резултатите и си направена оценка за въздействието върху стопанската дейност и живота на хората.   
Когато съдът казва, че не си извършил оценка на съответствието с Европейското право, то е защото България е подписала международен договор, с който се е задължила да извършва оценка на съответствието на своите норми с тези на ЕС. ЕС не е просто донор на лесни за усвояване пари, а преди всичко съюз на модерни, демократични, правови държави. Ползата от нашето членство в ЕС не се измерва с размера на усвоените пред-присъединителни фондове, а със скоростта, с която ние ставам европейци – като култура на общуване, като култура на демокрация, като култура на зачитане на правата на хората.
Всяко решение на съда, с което се санкционира изпълнителната власт трябва да бъде аплодирано. Така, освен по-добри правила в здравеопазването, се постигат по-големи цели, свързани с изграждането на правовата държава.
Самото оспорване на незаконните актове на властта е въпрос на граждански дълг и отговорност. Модерната държава се изгражда от активни граждани.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 99%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 10°C 1°C
 • Предимно облачно
  26 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»