Вход

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик

28-07-2017 Профилактични прегледи

От 29 до 30 юли 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Белоградчик, област Видин. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

През август в Пирого…

В Клиниката по ортопедия на Пирогов през месец август ще се провеждат безплатни консултации за...

На вниманието на КЗК. А може би и на прокуратурата?

„Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната”. Това kzkказа Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процес и сигурност на информацията“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на пресконференция днес.
Господин Банков казал още, че едно устройство за пръстови отпечатъци ще струва 239 лева на болниците.
Интересно от къде главният експерт на НЗОК знае, колко ще струва устройството. Да не би касата да е започнала производство на такива устройства? Едва ли.
Икономиката в Република България не се ли основаваше на свободната стопанска инициатива, според чл. 19 от Конституцията? Е, ако стопанската инициатива е свободна, как можем да сме сигурни, че на пазара няма да се появят устройства, струващи 300 лева или 30 лева?
Как може един държавен чиновник да знае, че ще струват точно 239 лева?
Само по един начин може да знае - ако вече някой е решил да се използва точно определен вид устройство, решил е кой ще го внесе и на каква цена ще го продава на болниците, аптеките и джипи-тата.    
Такова поведение в правовите държави се нарича злоупотреба с власт.
Нарича се и злоупотреба с монополно положение по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. Най-малкото, въпросът трябва да бъде отнесен към Комисията за защита на конкуренцията. А може би, въпросът трябва да бъде отнесен и към прокуратурата? Защото това, което за болниците ще бъде разход, за други ще бъде приход, при това гарантиран и вероятно вече „справедливо разпределен”.

Коментари   

+2 #2 Варненка 20-07-2016 14:36
Големите разходи ще дойдат не от първоначалната цена на устройството, а от разходите за поддръжка и най -вече ...постоянните ъпдейти на софтуера. Истинска дойна крава за съответната софтуерна компания...
Цитиране
+3 #1 edin 20-07-2016 13:45
Представяте ли си българин в чужбина да има нужда от помощ и на въпрос -дай те си ел,карта той си подава пръста като от някоя колониална страна. Срам и позор за всички ,които с действията си подлагат на унижение ( поредното) един и без това изтормозен народ.За какъв контрол иде реч, за какво по обем крадене става въпрос ,когато страната ни е с най-ниските разходи за здравеопазване .Ами при такива разходи и кражбите са мизерни.Отново даваме пример с Австрия ,страна с население като нашето и разходи 24 двадесет и четири пъти по-големи от нашите за здраве. Австрийските заплати не са 24 пъти по- големи ,което означава ,че там наистина обществото е решило дефинитивно проблема си с пациентите и лекарите .Срам и позор !
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ