Вход

ВАС отмени стандарта по очни болести

Състав на Върховния админситратвиен съд отмени Наредба № 36 от 06.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести", издадена от министъра на здравеопазването. Съдът установява, че към административната преписка липсват документи, позволяващи да се установи дали решението на министъра да издаде медицински стандарти включва и приемането на процесния стандарт...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Съдия М. Георгиева е отхвърлил…

Съдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Имаме големи възможности за зд…

На първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани...

Клиничната патология е в дълбока криза

Клиничната патология е медицинска специалност, която има решаващата, последна дума при лечението на много заболявания. s.alОсобено значение, патологията придоби в лечението на онкологичните заболявания. Прилагането на модерните методи на хормонална терапия, химиотерапия и особено таргетна терапия, се основава на резултата от изследванията на клиничните патолози.    
Потърсихме мнението по тези въпроси на д-р Стоян Алексов – Председател на Българската асоциация по патология.

Ето какво сподели той за нашия сайт:
Всички трябва да са информирани за изключително лошото състояние, в което се намира българската патология през последните 25 години и по-точно:
1. Нарушаване на изискванията на Световната Здравна Организация за точна и адекватна хистологична диагноза.
    1.1. Липса на адекватен пред-аналитичен стадий водещ до фалшиво негативни или позитивни Имуно-хистохимични и Молекулярно-патологични изследвания.
   1.2. Изготвяне на НЕкасетъчни парафинови блокове в 60% от българските патологични лаборатории.
   1.3. Липса на точна и адекватна стандартизационна система в Имунохистохимичните изследвания. Конфликт на интереси при изискване на HER2 - CISH  (само две лаборатории правят HER2 - CISH). Една частна прави HER2 - FISH.
   1.4. Пълна липса на стандарти по Молекулярна патология.
   1.5. Пълна липса на вътрешен и външен качествен контрол на всяко едно ниво - цитология, хистология, имунохистохимия, молекулярна патология.
   1.6. Пълна липса на стандарт за натовареност (цитология, хистология, имунохистохимия, молекулярна патология), както за лаборатория, така и за лекар /патолог/, респективно лаборант в хистологична лаборатория.
   1.7. Пълна липса на адекватен специализиран софтуер по патология включващ всички нива (цитология, хистология, имунохистохимия, молекулярна патология).
2. Пълна липса на финансиране на българската патология водеща до неясно реимбурсиране на специалността.
3. Липса на адекватна комуникация с МЗ, НЗОК, БЛС.
4. Липса на адекватна политика за развитие на човешките ресурси.
Всичко това очертава рамките на дълбока криза в клиничната патология. Тази криза засяга здравето и живота на хиляди, но също така струва милиони на гражданите и пациентите, Институциите за сега нехаят.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 99%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 10°C 1°C
 • Предимно облачно
  26 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»