Вход

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

21-07-2017 Публикации и интервюта

Проучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

КЗК разреши сделката за Токуда и Сити клиник

Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че закупуването на Токуда и Сити клиник от турската Ачъбадем не kzkнарушава конкуренцията на пазара на болничната медицинска помощ. Преговорите по сделката продължиха няколко месеца и вече са финализирани. Финансовите параметри на договора не са обявени официално, но е сигурно, че това е най-голямата чуждестранна инвестиция в Българското здравеопазване.
А можеше да е иначе.

Ако България развиваше пазарно своето здравеопазване, Ачъбадем можеше да купи не две частни болници, а държавни или общински. Приходите от една такава сделка можеше да се използват за профилактика, скрининг или други държавни здравни нужди за дейностите с неделим ефект.
Нещо повече, ако България развиваше пазарно своето здравеопазване, можеше да бъде и обратното – Токуда и/или Сити клиник да купят Ачъбадем. Само, че България избра да развива бюджетно здравеопазване и подобна хипотеза изглежда немислима, в сферата на фантастиката. Би могла да бъде реалност, но не е. И така ще бъде, докато на лечебното здравеопазване се гледа, като на администрация, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Това е основната причина, турска болница да може да се позволи да купи Българска. Това е основната причина, пациентите от България да пътуват в Турция за лечение на по-сериозни заболявания. Това е основната причина, страна като Турция да има по-качествено здравеопазване от страна, като България – член на Европейския съюз от 2007 година.

Коментари   

0 #2 Минавка 28-05-2016 19:23
Голяма минавка. Като да си купиш фабрика, частна болница на 9- ти септември. Токуда се отърва, сега да видим как се минаха копувачите? Дали знаят какъв е отпуснатия бюджет, дали знаят по здравната карта колко легла са купили, дали знаят колко пари за рушвети ще дават, колко за глоби?
Цитиране
+1 #1 Диляна 28-05-2016 19:15
Споко, след някоя друга година в "пазарното" ни здравеопазване и те ще си идат...Никакъв сериозен бизнес не вирее тук, ако не плаща данък на "Кой" и не облагодетелства "батко и братко"...
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ