Вход

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

21-07-2017 Публикации и интервюта

Проучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Замразиха и нивата на компетентност

НЗОК отказва да признае новите нива на компетентност на клиники и отделения на болниците, ако разрешенията за това са издадени nhifслед 01.01.2016 година. Така, въпреки, че към момента на сключване на договор болницата има законно издадено разрешение, не може да сключи договор по клиничните пътеки, за които има изискване за по-високо ниво.
Отказът си, НЗОК мотивира устно с текста на § 14. от ЗБНЗОК, според който „ЛЗ, които след 31 декември 2015 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл. 48, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2015 г., не могат да сключват през 2016 г. договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.“
Според НЗОК повишаването на нивата на компетентност представлява „нова дейност“ , въпреки, че дейността фактически и юридически не се променя.
Болниците не получават писмен отказ, който може да бъде обжалван пред съда, а устно уведомление да променят заявлението си.
Така например, ако една болница е имала II ниво на компетентност по хирургия и след като е назначила още няколко лекари и оборудвала още една операционна е получила III ниво, тя няма да може да сключи договор с НЗОК за III,  а само за II каквото е имала преди промяната. Според НЗОК договор за III ниво може да бъде сключен не по-рано от април 2017 година. Като се има предвид, че законният срок за издаване на разрешение от МЗ е 3 месеца и че увеличения персонал за III ниво трябва да е назначен преди това, излиза, че в най-добрия случай една болница ще може да работи на по-високо ниво най-малкото 15-16 месеца, след като фактически е повишила нивото си.
Ситуацията става комична, ако логиката на НЗОК се приложи в обратния случай, когато една болница е намалила нивото на компетентност на отделението си, например от III на II. В този случай тя би трябвало да работи по пътеките за III ниво, въпреки, че не отговаря на изискванията за него.
Кому е нужно всичко това? Защо се създават изкуствени пречки пред динамиката и развитието на лечебните заведения? Защо изкуствено се ограничава конкуренцията и избора на пациентите? Въпроси, на които администрацията не може да отговори или не иска, защото отговорът няма да се хареса на самата нея.

Коментари   

0 #1 д-р Тодоров 25-05-2016 13:48
Супер логика! НЗОК се застреляха в крака! Сега ако съм на всички си намалявам нивото на комептентност(к аквото и да значи това) преди това съм сключил договор с НЗОК м освобождавам персонала , който ми е разход и почвам да си работя както преди въвеждането на нивата на компотност - не е правописна грешка!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ