КС: Работещите пенсионери трябва да се осигуряват за здраве

26-07-2017 Информация за съдебни дела

С решение № № 7 от 27 юни 2017 г., Обн. ДВ, бр. 53 от 4 юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на чл. 40, ал. 1, т. 2...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Д-р Стефан Константи…

"Преди седем години значителна част от лекарствата се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от...

Акад. Гълъбов: 140 в…

Около 140 вируса ще ни атакуват през този сезон, потвърди академик Ангел Гълъбов от микробиологичния...

НЗОК намалява парите за болниците, чрез фиксиране на броя легла

В разрешението за дейност на болниците се посочват отделенията и броя легла във всяко от тях. До сега болниците имаха възможност nhifда отчитат по клинични пътеки и по-голям брой пациенти в дадено отделение, стига общия брой легла да не е надхвърлен. Така например, ако болницата има отделение по неврология с 10 легла и общо разкрити 100 легла, тя можеше да приеме, лекува и отчете повече от 10 пациенти с неврологични заболявания, стига общия брой от 100 пациенти да не е надхвърлен. От 1-ви април, НЗОК отказва да заплаща за пациенти, ако са повече от 10 в цитирания пример. Ако в такава болница са постъпили 10 пациенти с неврологични заболявания, тя няма право да приема повече, дори всичките други 90 легла да са свободни.
Отделно от това, болниците са задължени да държат незаети 10% от леглата за спешни случаи. Така, на практика в горния пример наличните 10 легла стават девет, тоест не повече от 9 пациенти могат да бъдат приети и лекувани за един и същи период от време, тъй като според НЗОК 10% „спешни“ легла трябва да са налични по всяко време.  
Мярката не се влияе от това дали пациентите са приети по спешност или не – и в двата случая НЗОК няма да плати, ако числото 9 е надхвърлено.
Новата мярка има следните последици:
За болницата означава повече незаети легла и от там по-малко приходи.
За пациентите означава ограничаване на правото на избор. Болните, за които „не достигат легла“, ще бъдат принудено да търсят друга болница, която има незаети легла от същия профил.
Новата ситуация ще доведе до сериозни проблеми. На първо място пациентите на общинските болници в много от случаите не могат да си позволят разходите за престой в друга болница и ще остана без лечение. На второ място проблемът може да засегне неблагоприятно пациенти в спешно състояние, чиято хоспитализация може да стане много проблематична, поради новите ограничения. Болниците в този случай са поставени в много неприятна ситуация. Ако откажат прием на болен в спешно състояние, може да им бъде търсена отговорност, а ако го приемат, лечението няма да им бъде платено.

Коментари   

+1 #3 потърпевша 25-05-2016 13:09
Сега намаляват парите, а като намалеят болниците парите ще се увеличат. А и пациентите ще са поизмрели без време и тогава ще има правителствени, парламентни, министерски и само десетина /на 3 области - една болница/ за народа болници. Така се изпълнява нечия заръка българите да останат не повече от 3-4 милиона. Иначе.......... няма власт за вас........
Цитиране
+3 #2 Insider 24-05-2016 07:38
Много скора хората ще хванат сопите и ще изгонят мутро-милиционе рската мафия управляваща България!
Цитиране
+5 #1 д-р Ненова 22-05-2016 09:15
Mосковата "реформа" в действие. Не ви ли се струва, че точната дума е геноцид?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ