Вход
joomla social share plugin

МЗ обяви обществената поръчка за Спешна помощ

27-07-2017 Последни новини

Пресцентърът на МЗ съобщи, че е регистрирало в системата за случаен избор към Агенцията за обществени поръчки (АОП) обществена поръчка с предмет „Осъществяване на свързаност и осигуряване на услугата по работоспособност на системите на Спешната медицинска помощ, в...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

Българско устройство…

Първото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания създадоха български разработчици...

Има ли възрастова граница за направленията за мамографско изследване?

mamografЗдравейте! Майка ми е 73 години и е поискала направление за мамолог от личния си лекар. Тя е отговорила, че на тази възраст, няма право. Трябва първо на хирург и ако той прецени. Въпросът ми е: Има ли възрастова граница за направленията за мамолог?

Здравейте,

Профилактичният преглед за рак на млечната жлеза, в това число мамографско изследване, според Приложение № 13 от НРД се назначава от ОПЛ веднъж на две години за жени на възраст между 50 и 69 години.

Мамографията по преценка на лекаря (при оплаквания, не като профилактика) може да се извърши след издадено направление от лекар специалист. ОПЛ може да издаде направление към лекар специалист в такива случаи, а последния да издаде направление за мамографско изследване.

Направление за мамолог не може да бъде издадено, защото в НРД няма такъв код.

Лекарите, които имат квалификациа за мамолог са или хирурзи или акушер-гинеколози. Ако имате предвид конкретен лекар мамолог, в зависимост от неговата основна специалност, ще Ви бъде необходимо направление за хирург или направление за акушер-гинеколог.

Баба ми започна да диша трудно и отидохме при пулмолог с направление от личния лекар . След преглед, пулмологът я диспансеризира и й даде инхалатор с ампули , които трябва да се изпишат от личния лекар, но той отказа да ги нанесе в рецептурната й книжка, вместо това пише рецепта, за да си ги купи.

Здравейте,

Нормативната уредба, относима към вашия казус, се намира в Наредба № 4 от 4 март 2009г за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, издадена от Министрество на здравеопазването. (чл. 23 до чл.30). Подбробно е описан реда, начина и условията за отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на пациенти. В чл,24, ал. 1 Лекарствените продукти, които напълно или частично се заплащат от НЗОК за домашно лечение, се предписват на рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5 по приложение № 6), рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7) или за тях се издава протокол (образец по приложение № 8) по ред, определен в националните рамкови договори по чл. 53, ал. 1 ЗЗО.

(2) Рецептурните бланки по ал. 1 се издават, както следва: 1. рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5 по приложение № 6) - за предписване на лекарствени продукти за лечение на заболявания, в количества за не повече от 30 дни;

2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2014 г.) рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7) - за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, в количества за не повече от 100 дни.

 

Ако ампулите, които са били изписани на баба Ви от пулмолога се заплащат от НЗОК частично или напълно, това е реда за тяхното изписване и личния й лекар няма основание да откаже да й издаде рецептурна бланка за тях.

Коментари   

+1 #2 Яна 04-10-2016 15:16
Ами какво да кажа и аз.На 42г.съм,днес бях при личния лекар и ми беше отказано направление за мамолог защото нямам 50г.Нямам думи.
Цитиране
+1 #1 Николова 14-05-2016 09:46
Над 69 години се издава направление в България само за погребение, нищо че човека е здрав и иска да си прави профилактичен преглед!
Срамно, тъжно и жестоко!
както и да го погледнеш....
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ