Вход

ВАС отмени стандарта по очни болести

Състав на Върховния админситратвиен съд отмени Наредба № 36 от 06.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести", издадена от министъра на здравеопазването. Съдът установява, че към административната преписка липсват документи, позволяващи да се установи дали решението на министъра да издаде медицински стандарти включва и приемането на процесния стандарт...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Съдия М. Георгиева е отхвърлил…

Съдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Имаме големи възможности за зд…

На първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани...

Има ли възрастова граница за направленията за мамографско изследване?

mamografЗдравейте! Майка ми е 73 години и е поискала направление за мамолог от личния си лекар. Тя е отговорила, че на тази възраст, няма право. Трябва първо на хирург и ако той прецени. Въпросът ми е: Има ли възрастова граница за направленията за мамолог?

Здравейте,

Профилактичният преглед за рак на млечната жлеза, в това число мамографско изследване, според Приложение № 13 от НРД се назначава от ОПЛ веднъж на две години за жени на възраст между 50 и 69 години.

Мамографията по преценка на лекаря (при оплаквания, не като профилактика) може да се извърши след издадено направление от лекар специалист. ОПЛ може да издаде направление към лекар специалист в такива случаи, а последния да издаде направление за мамографско изследване.

Направление за мамолог не може да бъде издадено, защото в НРД няма такъв код.

Лекарите, които имат квалификациа за мамолог са или хирурзи или акушер-гинеколози. Ако имате предвид конкретен лекар мамолог, в зависимост от неговата основна специалност, ще Ви бъде необходимо направление за хирург или направление за акушер-гинеколог.

Баба ми започна да диша трудно и отидохме при пулмолог с направление от личния лекар . След преглед, пулмологът я диспансеризира и й даде инхалатор с ампули , които трябва да се изпишат от личния лекар, но той отказа да ги нанесе в рецептурната й книжка, вместо това пише рецепта, за да си ги купи.

Здравейте,

Нормативната уредба, относима към вашия казус, се намира в Наредба № 4 от 4 март 2009г за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, издадена от Министрество на здравеопазването. (чл. 23 до чл.30). Подбробно е описан реда, начина и условията за отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на пациенти. В чл,24, ал. 1 Лекарствените продукти, които напълно или частично се заплащат от НЗОК за домашно лечение, се предписват на рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5 по приложение № 6), рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7) или за тях се издава протокол (образец по приложение № 8) по ред, определен в националните рамкови договори по чл. 53, ал. 1 ЗЗО.

(2) Рецептурните бланки по ал. 1 се издават, както следва: 1. рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5 по приложение № 6) - за предписване на лекарствени продукти за лечение на заболявания, в количества за не повече от 30 дни;

2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2014 г.) рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7) - за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, в количества за не повече от 100 дни.

 

Ако ампулите, които са били изписани на баба Ви от пулмолога се заплащат от НЗОК частично или напълно, това е реда за тяхното изписване и личния й лекар няма основание да откаже да й издаде рецептурна бланка за тях.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 99%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 10°C 1°C
 • Предимно облачно
  26 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»