Вход

ВАС отмени стандарта по очни болести

Състав на Върховния админситратвиен съд отмени Наредба № 36 от 06.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести", издадена от министъра на здравеопазването. Съдът установява, че към административната преписка липсват документи, позволяващи да се установи дали решението на министъра да издаде медицински стандарти включва и приемането на процесния стандарт...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Съдия М. Георгиева е отхвърлил…

Съдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Имаме големи възможности за зд…

На първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани...

Да живей труда! Долу капитала! Вън търговците от храма!

От вчера здравната реформа има нова цел. Обявил я лично министър Москов по телевизията. А именно: "Дошло е време, когато трябва да се разделим лекарите от търговците и да върнем търговски ориентираната практика към нормална медицина, както е по света", край на цитата. Къде по света е така, министърът не уточнил. Сещаме се за Северна Корея и Куба. Може да има и други, да ни прощават незнанието.
Идеята на Москов не е нова. Първи за нея се е сетил през 1867 година Карл Маркс.

Той, понеже мислел мащабно, искал искал да раздели не само лекарите от търговците, ами труда от капитала въобще. Понеже обществата тогава се усетили, че не става, си останала само идея в главите на млади лумпени и по-стари тарикати и двете групи мързеливци. Така до 1917 година, когато друг титан на мисълта – Владимир Ленин приложил с пушка идеите на Маркс. Малко по-късно и Мао Цзе Дун го сторил. Половината световно човечество бере подовете им до днес.  
Разбира се разделянето на труда от капитала не е чак толкова лошо, ако държиш капитала, а труда оставиш за другите. Обаче така си мислел Лаврентий Берия, докато един ден не му взели капитала, че и отгоре.
Да се върнем към днешното време. Като как така ще раздели лекарите от търговците само главата Москова знае. Едно е сигурно – без търговците нямаше да има нито ямерета, скенери, нито таргетни терапии, нито артроскопи, лапароскопи и прочее джаджи и технологии, зарад които човекът живее два пъти по-дълго от до преди 50 години. Нямаше да има и любимите му ваксини, ама това е друга тема, понастоящем следствена тайна.
Ще му дадем на министъра един пример и с това ще завършим, да не отегчаваме читателя. Какво щеше да стане, ако разделят програмистите и хардуерните инженери от търговците? Смартфонът на министъра щеше да тежи поне 6 килограма(без акумулатора), да има процесор с честота 1 Мхц, да има внушителните 48 Кв(с възможност за разширение до 64 Кв) РАМ памет и да носи името Правец, модел 2016.
Така беше по времето, когато и у нас трудът беше разделен от капитала. Д-р Москов трябва да го помни. По наши сметки трябва да се е пръкнал преди това.
Айде стига, че стана дълго.
Горното написах и се подписах - Асенчо Асенчов – понастоящем психопат

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 99%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 10°C 1°C
 • Предимно облачно
  26 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»