Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ си измиха ръцете с модернат…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

За правата на пациентите и лекарските протести

Безспорно е, че протестът на лекарите ще създаде временни неудобства на техните пациенти. Ще им се наложи да чакат повече на по-дълги protestопашки, да загубят време и нерви. Всеки протест е свързан с неудобство за тези, които не протестират.
Все пак лекарите се погрижиха, да осигурят помощ за всички неотложни случаи – във всяко ДКЦ има дежурни кабинети, неотложните звена не са спирали работа, както и болниците, работи и Спешна помощ.
Временното неудобството за пациентите е несравнимо с това, което ги чака при въвеждането на новите правила.
Въвеждането на седмични лимити за дейността и лимити за брой операции със забрана да се приемат болни до края на периода, дори и срещу заплащане е мярка, която директно прегражда достъпа на болните до медицинска помощ.
Приемането на национална здравна карта, с която се намалява броя на болниците и дейностите, които извършват, не само ограничава избора на болните къде да се лекуват. Поради това, че изчисленията са направени на база брой население по области, здравната карта води до регионализация на здравеопазването и лечение по местоживеене. Болните ще бъдат принудени да се лекуват само в лечебни заведения в областта, в която е адресната им регистрация.
Не лекарите, а пациентите са тези, които ще получават медицинска помощ след даване на пръстов отпечатък.
Не лекарите, а пациентите с новооткрит рак, ще трябва да чакат повече от месец преди да започнат терапия.
Приемането на наредба за подбор на болници, с които НЗОК ще сключи договор ще остави част от лекарите без работа, но ще лиши пациентите от възможност да се лекуват при лекаря и в болницата, която са избрали.
Предвиденото изключване от здравното осигуряване на повече от половината инвазивни кардиологии, засяга по непоправим начин достъпа на пациентите от цели региони до животоспасяващи манипулации и лечение.
Намаляването на броя и обема на профилактичните прегледи, може да намали приходите на лекарите, но за пациентите означава повече загуба на време, повече заплащане и по-висок риск от късна диагноза на тежки заболявания. Намаляването на цените на редица клинични пътеки в онкологията, ортопедията и др., може да доведе само до увеличаване на плащанията от пациента. Сега болните плащат 50% от медицинската помощ от джоба си. След реформата този процент ще се увеличи.
Чрез новата наредба за удовлетвореността не личните данни на лекарите, а тези на пациентите ще се предоставят на социологически агенции.
Намаляването с 1/3 на лекарствата, реимбурсирани от НЗОК засяга най-вече пациентите, защото ще трябва да заплащат за лекарствата, които до преди са били безплатни.
Това, че лекарите ще бъдат лишени от правото да изписват конкретно лекарство, означава, че не лекарят, а фармацевтът ще преценява лечението.
Кой в крайна сметка губи от забраната да се разкриват нови болници и да се инвестира в нови дейности и технологии, ако не пациентите.
На практика исканията на лекарите в по-голямата си част, са искания в интерес на пациентите. Мнозинството от тях със сигурност не знаят новите правила или не ги разбират. За да не ги научат по най-неприятния начин, на собствения си гръб, днес те трябва да се доверят на лекарите си и да ги подкрепят в справедливия им протест.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно слънчево

3°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 83%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»