Вход

Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

22-07-2017 Публикации и интервюта

Фактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписиПри проведено...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

За правата на пациентите и лекарските протести

Безспорно е, че протестът на лекарите ще създаде временни неудобства на техните пациенти. Ще им се наложи да чакат повече на по-дълги protestопашки, да загубят време и нерви. Всеки протест е свързан с неудобство за тези, които не протестират.
Все пак лекарите се погрижиха, да осигурят помощ за всички неотложни случаи – във всяко ДКЦ има дежурни кабинети, неотложните звена не са спирали работа, както и болниците, работи и Спешна помощ.
Временното неудобството за пациентите е несравнимо с това, което ги чака при въвеждането на новите правила.
Въвеждането на седмични лимити за дейността и лимити за брой операции със забрана да се приемат болни до края на периода, дори и срещу заплащане е мярка, която директно прегражда достъпа на болните до медицинска помощ.
Приемането на национална здравна карта, с която се намалява броя на болниците и дейностите, които извършват, не само ограничава избора на болните къде да се лекуват. Поради това, че изчисленията са направени на база брой население по области, здравната карта води до регионализация на здравеопазването и лечение по местоживеене. Болните ще бъдат принудени да се лекуват само в лечебни заведения в областта, в която е адресната им регистрация.
Не лекарите, а пациентите са тези, които ще получават медицинска помощ след даване на пръстов отпечатък.
Не лекарите, а пациентите с новооткрит рак, ще трябва да чакат повече от месец преди да започнат терапия.
Приемането на наредба за подбор на болници, с които НЗОК ще сключи договор ще остави част от лекарите без работа, но ще лиши пациентите от възможност да се лекуват при лекаря и в болницата, която са избрали.
Предвиденото изключване от здравното осигуряване на повече от половината инвазивни кардиологии, засяга по непоправим начин достъпа на пациентите от цели региони до животоспасяващи манипулации и лечение.
Намаляването на броя и обема на профилактичните прегледи, може да намали приходите на лекарите, но за пациентите означава повече загуба на време, повече заплащане и по-висок риск от късна диагноза на тежки заболявания. Намаляването на цените на редица клинични пътеки в онкологията, ортопедията и др., може да доведе само до увеличаване на плащанията от пациента. Сега болните плащат 50% от медицинската помощ от джоба си. След реформата този процент ще се увеличи.
Чрез новата наредба за удовлетвореността не личните данни на лекарите, а тези на пациентите ще се предоставят на социологически агенции.
Намаляването с 1/3 на лекарствата, реимбурсирани от НЗОК засяга най-вече пациентите, защото ще трябва да заплащат за лекарствата, които до преди са били безплатни.
Това, че лекарите ще бъдат лишени от правото да изписват конкретно лекарство, означава, че не лекарят, а фармацевтът ще преценява лечението.
Кой в крайна сметка губи от забраната да се разкриват нови болници и да се инвестира в нови дейности и технологии, ако не пациентите.
На практика исканията на лекарите в по-голямата си част, са искания в интерес на пациентите. Мнозинството от тях със сигурност не знаят новите правила или не ги разбират. За да не ги научат по най-неприятния начин, на собствения си гръб, днес те трябва да се доверят на лекарите си и да ги подкрепят в справедливия им протест.

Коментари   

+3 #1 Д-р Герчева 28-03-2016 15:31
Колеги, подкрепяме ви. Дано имате търпение, да доведете нещата докрай и Москов да си иде.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ