Вход

Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

22-07-2017 Публикации и интервюта

Фактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписиПри проведено...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Още абсурди с новите правила в онкологията

До момента едно от добрите неща у нас беше съществуването и работата на така наречените онкологични комитети (tumor boards), които Chudeshtoseмного държави тепърва се опитват да въведат. Такива у нас има над 200. В тези комитети участват хирурзи, онколози, лъчетерапевти и други специалисти, чиято роля е да направят експертна оценка на болния и да определят бъдещата терапия – химио-, лъче-, хирургична, обезболяваща и т. н. Повечето болници с хирургични отделения – АГ, урология, ортопедия, коремна и гръдна хирургия, неврохирургия и т.н. имат капацитет и оперират болни със злокачествени заболявания. За да може бързо да бъде оценен болия и да му бъде определена терапията, поради малкия брой онколози и лъчетерапевти, същите участват в по няколко онкологични комитета, разкрити към болниците.
В новите правила на Москов, разписани в Наредба с неизвестен засега номер, е предвидена Амбулаторна процедура №5 (АПр №5)за заплащане на работата на онкологичните комитети. С нея се въвежда изискване всички членове на комитета да са на основен трудов договор към лечебното заведение. Според КТ един работник може да има само един основен трудов договор. Това означава, че от съществуващи в момента около 200 онкологични комитета, ще останат около 5.
Болници като Пирогов, Александровска, ВМА, Белодробната Св София, окръжната Св Анна и др, в които се оперират много пациенти с онкологични заболявания, ще останат без онкокомитети, защото нямат онколози и лъчетерпаевти на основен трудов договор.
Намалението на броя на комисиите 40 пъти, означава, че натоварването на оставащите 5 ще се увеличи 40 пъти. Разполагането им в 5 болници в страната изправя пациентите пред друг проблем – как да стигнат до комисиите.
Друг абсурд на новата уредба е, че лечението на пациентите с онкологични заболявания може да започне само след като е отчетена АПр № 5, тоест повече от месец след решението на онкокомитета.
Например, ако онкокомитетът е проведен на 1-ви април, АПр №5 може да бъде отчетена (заедно с другите дейности) пред НЗОК след 1-ви май. Такива са правилата – болниците отчитат дейността си след изтичане на месеца за който се отнася. Това означава, обче, че пациентите на които е поставена диагноза рак могат да започнат своето лечение едва след повече от месец.  
Забавянето с 30 - 40 дни може да е фатално за болния при почти всички онкологични заболявания.
При това забавеното започване на лечение не е защото има диагностични проблеми или затруднен достъп до терапия, а заради малоумен текст, вкаран само за удобство на администрацията. Цената на това удобство за едни е живота и здравето на други.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ